#Кіберджура: підходи до допризовної підготовки молоді в умовах сучасної війни

Фахівці Апарату РНБО 6 липня 2022 року взяли участь в онлайн-дискусії на тему: "Кіберджура: підходи до допризовної підготовки молоді в умовах сучасної війни"

Під час обговорення фахівці Апарату Ради, представники Міністерства освіти і науки України, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства оборони України, керівники регіональних організацій і установ, які займаються національно-патріотичним вихованням, краєзнавством і туризмом учнівської молоді, наголосили на необхідності розгорнути нову систему допризовної підготовки молоді на базі сучасних технологій подвійного використання. 
Фото прес-служби Апарату РНБО України

Захід в Апараті РНБО України був уже другою дискусією на тему допризовної підготовки та національно-патріотичного виховання. Перший відбувся в НКЦК РНБО України 30 листопада 2021 року (>>>), під час якого обоговорювалась тема системи мотивації майбутніх абітурієнтів до ВВНЗ, в основу якої покладено доступ до освіти на більш сучасних технологіях. 
Керівник служби з питань соціальної та гуманітарної безпеки Апарату РНБО України Сергій Дубовицький наголосив на важливості дискусії.
"Актуальність порушеного питання обумовлена наслідками широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Фактично зараз в Україні триває дві війни, – перша з ворогом, а друга – за майбутнє наших дітей. Йдеться, зокрема, про можливість використання під час навчання у закладах загальної середньої освіти сучасних хмарних ГІС-технологій, як одного з підходів до національно-патріотичного виховання молоді", – зазначив він.
Зважаючи на ці виклики, переконані учасники зустрічі, українському суспільству треба дати чіткі позитивні сигнали у вигляді системних проєктів національного рівня. Одним із таких проєктів, вважають вони, може, з-поміж інших, стати запровадження через проєкт "Кіберджура" масових ігрових сценаріїв з учнівською молоддю. Йдеться про створення українського кіберпростору (геоінформаційні проєкти життєвих шляхів історичних постатей), моделювання історичних подій (загальна тактична підготовка та демонтаж імперських міфів), командно-штабні ігри з організації літніх таборувань та туристичних походів (школа розвідки, аналітики і управління), охорону довкілля (моніторинг і аналітика) тощо на основі сучасних інформаційно-комунікативних технологій.
"В умовах війни нам треба навчитися адаптивно реагувати на зміну стратегії та тактики ворога. Національно-патріотичне виховання є головною частиною допризовної підготовки молоді, однак без сучасних комутативних технології – це профанація", – зауважив віце-президент Міжнародної академії геоінформатики Іван Галенко.
Учасники обговорення наголосили на важливості розвивати оборонну свідомість молоді, необхідності запровадження мораторію на закриття закладів позашкільної освіти та зменшення видатків на її потреби. 
Національно-патріотичне виховання і використання проєкту «Кіберджура» в умовах мережецентричної та кібернетичної воєн, резюмували вони, допоможе належно реагувати на загрози і виклики, захистити національні інтереси України. Кінець повідомлення на сайті РНБО України.

Мережева громадська організація Міжнародна академія геоінформатки на сьогодні виконує роль міжвідомчого комунікативного майданчика національного і міжнародного рівня у галузі впровадження сучасних інформаційно-комунікативних технологій у національно-патріотичному вихованні молоді. Національно-патріотичне виховання (НПВ) молоді є першим і головним етапом у допризовній підготовці громадян України до захисту національних інтересів та належного реагування на загрози і виклики безпеці. Національні інтереси країни – це баланс прав людини (права) і державної безпеки (обов’язок), в якому права людини (особистості) є головним пріоритетом, а державна безпека є інструментом забезпечення прав більшості задля максимально повної реалізації прав особистості. Сучасна війна ще раз продемонструвала, що прорахунки і помилки в національно-патріотичному вихованні у перших фазах мережецентричної і кібернетичної воєн призводять до широкомасштабної військової фази: "расіянські ракети і бомби летять на звуки радной рєчі". Тому за компроміси у НПВ та за згортання допризовної підготовки молоді Україна сплачує кров’ю навіть тих, хто вірив що з андрофагами можна мирно співіснувати.

Мережецентричні та кібернетичні війни не завершаються після закінчення широкомасштабної військової фази. У світі багато впливових андрофагів, які роблять гроші на крові та будуть генерувати війни і виклики безпеці задля задоволення своїх людожерських потреб.

На наш погляд, допризовна підготовка молоді в умовах мережецентричної та кібернетичної воєн має такі головні компоненти.

  1. Мова як маркери "свій" / "чужий" і "добро" / "зло".
  2. Біографічна безпека як засіб мінімізації уразливості суспільства до когнітивних (онтологічних) кібернетичних атак.
  3. Правдива історія Світу, України, краю, родини як лінія оборони в гібридній війні.
  4. Концепція національно-патріотичного виховання що вивірена століттями.
  5. В здоровому тілі кожного здоровий дух колективного руху до спільної мети.
  6. Інформаційно-комунікативні технології у військових задачах захисту власного світу і середовища та мирному будівництві.
  7. Інтелектуальні ігри з противником щоб навіть не думав.

Мова як маркери "свій" / "чужий" і "добро" / "зло".

Психологи стверджують, що коли розмиті маркери свій / чужий і добро/зло, то не тільки національно-патріотичне, а і звичайне виховання втрачає сенс і зміст. Інтелігенції, яка заражена колоніальним псевдоліберальним гноєм та не розуміє експлуататорської сутності "інтернаціоналізму" (ГУЛАГ), "космополітизму" (колоніальний грабіж), "мультикультуризму" (обман) та інших наднаціональних проектів умовних транснаціональних корпорацій, важко пояснити що в черговій денаціоналізованій "новороссії" її чекає тільки смерть. Буквально або через виродження у наступному поколінні. До розуміння цієї тези Кіберджура прийшла об’єктивно і, водночас, випадково https://kiberdjura.blogspot.com/2020/12/blog-post_18.html . В результаті пошуку виходу із тупику для національно-патріотичного виховання психологи рекомендували в Кіберджурі замість маркерів використовувати інструментальні методи (наприклад, через загрози).

Біографічна безпека як засіб мінімізації уразливості суспільства до когнітивних (онтологічних) кібернетичних атак. Якщо старшокласник випадково знайде в Інтернеті справжні біографії Вадима Рабіновича чи Леоніда Черновецького, то вчителі і батьки для такого старшокласника навічно перестануть бути авторитетами. Суспільство також стане десь там. Але в Кіберджурі НПВ будується на прикладах героїв. Кожен курінь у ВПГ Сокіл»/ Джура має бути імені героя. І щоб ім’я героя не було пустим і замусоленим звуком, кожен школяр може створити його життєвий шлях на електронній мапі завдяки технології, яку надала компанія Esri в рамках проекту Всесвітня програма Esri з модернізації шкільної (середньої) освіти. Як показує досвід, школярі пару тижнів збирають і оформлюють інформацію, а за вечір роблять та оприлюднюють сайт, наприклад, про Осипа Твердовського

Правдива історія Світу, України, краю, родини як лінія оборони в гібридній війні. Цей напрямок національно-патріотичного виховання реалізовано як захід Місяця кібербезпеки Кіберджури: Життєвий шлях наших героїв в українському кіберпросторі. ГІС-проекти команд Джур-Кіборгів

Концепція національно-патріотичноговиховання що вивірена століттями.

Любов к отчизні де героїть,
Там сила вража не устоїть,
Там грудь сильнійша од гармат,
Там жизнь — алтин, а смерть — копійка,
Там лицар — всякий парубійка,
Козак там чортові не брат. 

З просторів Інтернету. Але ворог не змінився, той самий.

В здоровому тілі кожного здоровий дух колективного руху до спільної мети.

КШГ Кіберджура - самодостатній і актуальний проект. Проте,  Кіберджура може не бути чимось окремим від ВПГ Сокіл / Джура. Чи будь-якого іншого національно-патріотичного проекту. Це як друга сторона монети або інший набір інструментів для досягнення однієї й тієї ж мети. Згідно задуму, КШГ «Кібдерджура» покликана допомогти підняти інші проекти на якісно новий рівень у відповідності з сучасним розвитком технологій. Як приклад можна навести один із ігрових сценаріїв під час літніх таборувань #Кіберджура: Тактична підготовка. Дії дозорного відділення на маршруті руху.

Інформаційно-комунікативні технології у військових задачах захисту власного світу і середовища та мирному будівництві. Під час заходу Модельна Командно-штабна гра "Кіберджура-Крути" був повністю реалізований головний задум КШГ «Кіберджура» у відповідності з рекомендаціями наради #Кіберджура: система мотивації майбутніх абітурієнтів до вступу у ВНЗ. У подальшому, у НПВ планується приділити пріоритетну увагу екології військової діяльності. Багато хто під поняттям «екологія військової діяльності» розуміє відновлення та рекультивацію довкілля після боїв чи життєдіяльності військових. Але є ще таке поняття в природокористуванні як «зменшення техногенного навантаження на довкілля». Наприклад, для знищення однієї мінометної чи артилерійської позиції андрофагів треба 20-30 пострілів з крупнокаліберної гармати радянського виробництва. А з американської М-777 – всього 3-4 постріли. Поняття «екологія військової діяльності» сьогодні еволюціонувало у поняття «зменшення техногенного навантаження на довкілля», а любов до Батьківщини якраз і починається з формування екологічного мислення.

Інтелектуальні ігри з противником щоб навіть не думав. Війни треба вигравати до першого пострілу. А для цього потрібні різні сучасні технології для мережецентричних та кібернетичних бойових дій на території ворога. З початку було слово. Слово містило в собі ідею. А потім були технології та інструменти, за допомогою яких було Діло. Проблеми з маркерами не дозволили у повній мірі реалізувати цей ігровий сценарій Кіберджури. Але уже створено державні інституції, які мусять бути в цьому процесі. А їм потрібні підготовлені кадри. І готувати кадри для складних інтелектуальних ігор треба зі школи.

Висновок. Сучасні мережецентричні та кібернетичні війни потребують наявності чотирьох базових компоненти. Особи радянської формації думають що це:

  1. Техніка (насправді, найпростіша й найдешевша компонента).
  2. Програмне забезпечення (це не тільки інтелектуальна власність яку звикли красти як учив Лєнін, це ще й пастка  "безкоштовного" для замовника).
  3. Дані (умовний рефлекс жандарма).
  4. Люди (їх багато).

Купують техніку  і програмне забезпечення, збирають дані, а потім… Хто ж буде працювати? Ні грошей, ні системи. І, головне, безповоротно втрачено час.

Проте, ще тридцять років тому Jack Dangermond, розповідаючи про чотири компоненти ГІС, звернув увагу на те, що ЛЮДИ мають бути на ПЕРШОМУ місці. А люди – це ВИХОВАННЯ і НАВЧАННЯ. Тому, перш ніж надавати безоплатно сучасний софт – мозок М-777 чи ракети, постає питання КОМУ і ЯК він ним скористається? А перед нами стоїть задача розгорнути сучасну систему допризовної підготовки молоді на базі сучасних технологій подвійного використання. 

"Хоча підкріплення нам конче потрібне, новобранці завдають більше клопоту, ніж маємо від них користі. У важких умовах фронту вони зовсім безпорадні й гинуть, наче мухи. Сучасна позиційна війна вимагає знань і досвіду, треба розумітися на місцевості, солдати повинні розрізняти за звуками політ і дію снарядів, наперед визначити, де снаряд розірветься, на яку відстань розлетяться з нього осколки та як від них за­хиститися".
Еріх Марія Ремарк "На Західному фронті без змін".
Освіта.ua
Замість післямови. Що у 2019 році ("Військові успіхи ідкривають нові можливості для дипломатії"), що 20 липня 2022 року ситуація принципово не змінилася і, більш за все, не зміниться. Навіть війна не спроможна змінити людей. Хто чув про кобилу діда Щукаря, той зрозуміє. Це не про Лаврова з ерефії. Це про тихий Дон що колись був Україною.

Коментарі

  1. Редакторка Ольга Васильєва Вчора о 11:13 ·
    7 грмататичних рис в Українській мові, яких немає в язикє
    1️⃣ Кличний відмінок іменників. Представлений закінченнями -о, -е, -є, -у, -ю: Одесо, Миколаєве, Балакліє, Лисичанську, Маріуполю.
    2️⃣ Наказовий спосіб дієслова першої особи множини. Представлений закінченнями -мо, -імо: встаньмо, працюймо, ходімо.
    Московити кажуть "давайте".
    3️⃣ Закінчення -ові, -еві, -єві іменників чоловічого та середнього роду в давальному відмінку: директору — директорові, секретарю — секретареві, Андрію — Андрієві, немовлятку – немовляткові. І навіть прізвища: Симоненку — Симоненкові, Пушкіну — Пушкінові.
    Для уникнення одноманітних відмінкових закінчень потрібно спочатку використовувати закінчення -ові, -еві, -єві, а потім — -у, -ю: Симоненкові Василю Андрійовичу, Леонідові Миколайовичу Іваненку, панові директору.
    4️⃣ Синтетична (та, яка складається з одного слова) форма майбутнього часу дієслова: -робитиму, -робитимеш, -робитиме, -робитимемо, -робитимете, -робитимуть, -робитиметься, -робитимуться.
    Формально є і аналітична форма (з двох слів): буду робити, будеш робити, буде робитися тощо, яка менш органічна для нашої мови, тому небажана.
    5️⃣ Синтетична форма вищого та найвищого ступенів порівняння прикметників: тепліший — найтепліший.
    Є і аналітична: більш теплий, найбільш теплий, якої краще уникати.
    Найвищий ступінь можна додатково посилити префіксами що- та як-: найтепліший — щонайтепліший, якнайтепліший. У московита на всі варіанти буде "самый тёплый".
    6️⃣ Після числівників два, обидва, три, чотири в називному відмінку іменник чоловічого роду стоїть у множині: два хлопці, три роки, чотири ясени.
    Прикметники в поєднанні з числівниками два, три, чотири та іменниками узгоджуються з останніми у відмінку (дві веселі дівчини / три молоді соняшники). Це давніша форма узгодження (відлуння двоїни). Але мовна практика знає й такі сполучення: дві веселих дівчини, три молодих соняшники. Форми з родовим відмінком прикметника засвідчені в українській мові вже в XV ст.
    7️⃣ Давноминулий час дієслова (плюсквамперфект). Широко вживався у староукраїнській літературній мові XVI-XVIII ст. і зберігся дотепер: "Я читав був цю книжку, та забув її зміст" (Марко Вовчок).
    Цю форму рекомендовано вживати в розмовному та художньому стилях для посилення розмовного колориту, однак тенденцією є активізація її вживання в публіцистичному стилі та спорадично навіть в офіційно-діловому ("Акт проголошення незалежності України" від 24 серпня 1991 р.: "Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні [...]"
    Плекаймо мову, пишаймося своїм! 🇺🇦

    ВідповістиВидалити
  2. Kostyantin Naduty 6 хв ·
    Ми радісно взяли за основу орієнтацію на культурну асиміляцію з англомовним світом. Почали з вивісок на сервісах і мовних компетенцій чиновництва та деяких спеціалістів.
    Англомовний світ прийняв це, як належне, і заспокоївся. Зі слов'янських мов, мовою міжнародного спілкування лишилася російська, яку українці розуміють, потреби оволодівати українською, щоб вникнути, не виникло.
    ***
    Війна...
    Росія з її мовою міжнародного спілкування все більше ізолюється, навіть є всі підстави поставити під сумнів легітимність її представництва в ООН і у т.ч. Радбезі.
    Натомість вплив України на міжнародну політику, її відповідна активність драматично зростає.
    Виникла необхідність масового навчання бійців ЗСУ.
    Об'єктивно формується необхідність зустрічного мовного руху.
    Однак, англомовний світ досі тішився ілюзією "знання і розуміння України" на підставі спілкування з незначним прошарком українського суспільства, сильно замішаній на угодницькому грантоїдському прислужництві псевдогромадськості, англомовно-компетентного чиновництва (з дуже "великим спектром мотивацій" і рівнем патріотизму, м'яко кажучи ) і переважно олігархічного чи асоційованого з ним бізнесу. Всі стратегії, що ґрунтувались на такому "знанні" й "розумінні" виявилися нікчемними. Щоб далі ефективно взаємодіяти з Україною, зростає сенс почати говорити з українцями на українській. Лише так можна зрозуміти чим відрізняється Україна, яка сформувала в свідомості світового політикуму образ ідеальної й невідворотної жертви, від України, яка вражаюче успішно стримує агресію 2-ї армії світу.
    Нині українська мова ЗАВОЙОВУЄ право стати мовою міжнародного спілкування. Не лише тому, що російське стає чим далі більш брутальним, "нечистим" феноменом, а й тому, що її значно краще ніж російську розуміють більшість східних і західних слов'ян, принаймні їх молоде покоління, яке не вивчало російську в обов'язковому порядку. І не лише вони: якщо ретельно порахувати у всьому світі, то виявиться, що маса тих, хто потенційно легко сприйме й розумітиме українську або вже нею володіє, суттєво більша, ніж нині російськомовних. Цій масі потрібна лиш точка кристалізації.
    Це не гарантовано лише воєнною й дипломатичною звитягою, адже нам цього ніхто не подарує, але нині вірогідність цього, такий шанс єсть.

    ВідповістиВидалити
  3. https://www.rbc.ua/ukr/styler/dekolonizatsiya-razdelenie-rossii-nachalis-1656409601.html?fbclid=IwAR099SEiCZe3h4sJ13-rdObdt7fHjsr8lhtoriMjvsXzWLz_5VEn5BAa6_o

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. https://www.csce.gov/international-impact/events/decolonizing-russia?fbclid=IwAR2DEUtS1Jem1NxBJtOnDg232KbAF33S5Y86oVpXZ0YhI0EnGX1zgGo7A2Y

      Видалити
  4. на полі бою автомат клашникова і Орлан-10: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD-10

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. «ЕСУ ТЗ» (или АСУ ТЗ) — единая система управления тактического звена для реализации концепции «сетецентрической войны», технологически разрабатываемая концерном Созвездие.[1]

      Предназначена для комплексного управления войсками с использованием систем навигации, а также спутниковых и беспилотных средств наблюдения. Каждая единица техники, будь то командно-штабная машина командира бригады или БТР командира отделения, оснащена программно-техническим комплексом — бортовым компьютером, позволяющим получать и отдавать боевые распоряжения, определять координаты своего местоположения и выводить на экран ноутбука электронную карту с боевой обстановкой

      Сообщается, что ЕСУ ТЗ, как и её аналог Future Combat Systems, кроме оборудования связи и навигации, представляют собой одни из крупнейших компьютерных программ, когда-либо созданных человечеством и крупнейшими в военной технике.[2][3] Поскольку системы являются аналогами, то можно утверждать, что ЕСУ ТЗ также, вероятно, имеет свыше 50 миллионов строк программного кода, что делает создание такой системы сложнее написания Microsoft Windows по объёму труда программистов. Такой огромный объём кода связан с необходимостью управления большим количеством разнородной техники. Из-за невероятной сложности программной реализации ЕСУ ТЗ и Future Combat Systems многократно срывали сроки ввода в эксплуатацию и в конце концов проект Future Combat Systems был прекращён, несмотря на расходы 18 миллиардов долларов,[2], большая часть которых пришлась именно на программирование военных устройств. ЕСУ ТЗ, несмотря на задержки, внедряется Минобороны России и, вероятно, будет являться самым крупным в мире программным военным комплексом. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%A1%D0%A3_%D0%A2%D0%97

      Видалити
    2. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD-10

      Видалити
    3. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02JL9KJtTSiMuhqPZKD8tVeJ6RAL2HFhYBtg2FgGBuKy368BZiGTmL3p5Hu82AaR5sl&id=100007954270172
      Веніамін Тимошенко
      треба зробити авіамоделізм національним видом спорту, після стрільби, звичайно.
      Потрібно наштампувати авіамоделей, які будуть здатні вести повітряні бої з Орланами, чи то камікадзе, чи якийсь літаючий кулемет.

      Видалити
  5. – Все дуже просто, якщо я правильно розумію Москву. За великим рахунком, сьогодні йде війна ресурсів. Ясно, що ресурсів в РФ більше, ніж в України. Але з самого початку ми вирішили виграти цю війну за рахунок модернізації та сучасних озброєнь. Це наш план.

    На першому етапі війни цей план спрацював. До речі, великою мірою завдяки дуже гарній погоді. Погода була не лютнева. Вона була ближче до квітневої, коли фактично земля була волога, а не мерзла. Через це ворог був вимушений скупчуватись навколо доріг, його легше було знищувати навіть такими примітивними засобами зброї, як коктейлі Молотова.

    Ключовим в цьому питанні став закон про створення Територіальної оборони і дійсно високий моральний дух українських людей і готовність боронити свою державу. На початковому етапі ворог переоцінив себе і недооцінив нас.

    Але зараз відбувається інший процес. Тепер вони коригують. Зараз ґрунт сухий. Вони можуть рухатись не тільки дорогами, але й степами, полями, чим завгодно.

    На наступному етапі противник робив ставку на масове застосування сил та п’ятої колони. Не треба забувати про здачу Криму, про Чонгар, і за цим усім стоять конкретні прізвища. Це абсолютно не означає, що в цьому винна влада Зеленського. В цьому винна система СБУ та військова розвідка, які були не здатні протистояти цим викликам.
    Не забувайте питання здачі всіх активів оборонної промисловості, які опублікували у відкритому доступі за два дні до війни. Не забувайте про знищення Національного інституту інформатизації та моделювання економіки, який фактично єдиний інститут, який досліджує і дає рекомендації щодо моделі воєнної економіки. Його знищили за два роки до відкритої агресії Росії.

    Зараз ворог розуміє, що масовим шляхом, коли на фронт кидається усе, що є, також не можна йти. Тепер вони будуть намагатися робити дуже просту річ: взяли Крим – записали в конституцію, візьмуть Донецьку та Луганську області – запишуть в конституцію.
    Навіщо? Якщо ми почнемо повертати ці землі назад, виникне привід для загальної мобілізації в Росії. Тому що Україна "напала на ісконні російські землі". Ми начебто забираємо своє, а вони кричать, що ми порушили їхню конституцію. Вони будуть робити це область за областю. Наступна за планом – Харківська область, потім вихід на річку Дніпро в районі Запоріжжя і міста Дніпра.

    На третьому етапі вони фактично створюють привід для того, щоб показати світу, що вони готові застосовувати тактичну чи оперативно-тактичну ядерну зброю через те, що Україна "нападає" на "їхні" землі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. – Як думаєте, чи скоригував ворог мапу захоплення України? адже на початку він планував захопити усю країну.

      – Він і тепер прагне захопити всю Україну, принаймні, за цього політичного керівництва, але він трохи скоригував плани оперативного застосування військ. Стратегія залишилася та сама.

      Замість того, щоб йти по всіх фронтах, як вони йшли на початку, тепер вони йдуть точково, область за областю, вони не розпорошують свої засоби. Вони хочуть, щоб у них з’явились легітимні підстави для проведення на території РФ загальної мобілізації.
      – Звісно, російська пропаганда може пояснити громадянам будь-яке рішення Кремля. Якщо дійсно в РФ буде оголошено загальну мобілізацію, наскільки це погіршить ситуацію на фронті для нас?

      – Ми сьогодні кажемо про понад 30 тисяч вбитими, ще 60-70 тисяч пораненими. А тепер уявіть, що таке загальна мобілізація. На сьогодні чисельність збройних сил РФ складає понад 500 тисяч. І я не рахую військові формування, які належать до інших міністерств.
      За досвідом війни, чисельність військової організації держави становить 10% від загальної чисельності населення. У них 147 мільйонів. Дай боже, щоб добра частина розбіглася. Наприклад, з 10 мільйонів розбіглося 5 мільйонів. Уявімо, що зібрали 3 мільйони. Як думаєте, легко нам буде без сучасної зброї протистояти 3 мільйонам навіть непідготовлених солдат?

      – Без сучасної зброї буде дуже важко. Але ж у нас є сучасна зброя.– Всі про це говорять? Чи тільки політики? Я не чув, щоб таке казав Залужний. Залужний і Генштаб кажуть одне: не вистачає зброї, дайте сучасну зброю. А те, що говорять політики… Вони легко оперують діями в майбутньому, мабуть, для того, щоб прикрити свою неспроможність оперувати діями в теперішньому часі. Вони маніпулюють майбутнім.

      – Якщо тактика ворога – захоплювати по черзі області України й записувати їх в свою конституцію, то фактично мирні переговори йому ні до чого?

      Видалити
    2. – Отже, виходячи з того, що ви сказали, можна зробити висновок, що не варто очікувати, що війна закінчиться у найближчі місяці. Тому що у Кремля стоїть чітка ціль, резерви в РФ є. В крайньому випадку там оголосять загальну мобілізацію.

      – Про це навіть не я сказав. Про це сказав керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Він сказав, що війна закінчиться в кінці наступного року. В цих висновках він помиляється рівно настільки, наскільки часу потрібно, щоб захопити всю Україну область за областю.

      – Чи можемо ми завершити інтерв’ю на позитивній ноті?

      – Ну, давайте скажемо так: Шмигаль пообіцяв перевести Збройні Сили України на сучасне озброєння до кінця вересня поточного року за рахунок виробничих можливостей підприємств України. https://war.obozrevatel.com/ukr/vijskovij-ekspert-kozij-kreml-vtrete-zminiv-taktiku-po-ukraini-teper-u-nih-insha-tsil-intervyu.htm

      Видалити
  6. В рамках мілітаризації Жданов пропонує переглянути закон про зброю, створювати збройну тероборону, резервну армію та основні сили оборони, які будуть перебувати в постійній бойовій готовності.

    "Далі робити упор на розвиток високотехнологічних зразків озброєння і засобах ведення дистанційної війни. Це ракетні війська, артилерія, створення потужної протиракетної оборони в комплексі з протиповітряною і високотехнологічна армія, оснащена сучасним озброєнням. Починаючи від дронів-"камікадзе" й закінчуючи високоточною артилерією, де кожна установка має можливість виконувати окрему вогневу задачу. Один з найперспективніших напрямків сьогодні - це впровадження у військову сферу штучного інтелекту. Це програма "Рій" - від слова "бджолиний рій". Це означає єдину систему збору/обробки інформації та розподілу цілей", - зазначив експерт.
    https://www.unian.ua/society/zhdanov-skazav-yakoyu-bachit-maybutnyu-reformu-armiji-novini-ukrajini-11894763.html

    ВідповістиВидалити
  7. https://t.me/rian_ua/170855 Майже 2,5 млн осіб евакуйовано до ерефії з небезпечних районів України та республік Донбасу: 15 768 осіб за добу, у тому числі 3 312 дітей, повідомили андрофаги з МО еерфії.

    ВідповістиВидалити
  8. Американський піхотинець, [07.07.2022 18:53]
    Цей текст був написаний в червні 2021 року.


    Мене тут якось запитали, чому я ношу старі, практично вбиті, черевики.

    Багато людей в мілітарі та "біля мілітарі" надто сильно переймаються екіпом та тактікульністтю, забуваючи про те, що професіонал не перестане бути професіоналом, яке б екіпірування на ньому не було.

    Навички, м'язова пам'ять і звички, що виробляються роками, найчастіше, в десятки разів ефективніше, корисніше та смертоносніше ніж найкрутіший екіп. Простий факт, аксіома, правда життя — потрібне підкреслити.

    Одягніть "свіжого" рядового в Crye Precision, видайте йому GPNVG-18, новий FN-SCAR з голографічним прицілом та магніфером, плюс нове покоління індивідуального захисту і він так само залишиться вчорашнім школярем у "шмоті" за 100.000+ доларів. Користі від нього все одно буде приблизно стільки ж, як від будь-якого іншого рядового, вчорашнього школяра. Навичок та майстерності не додасться.

    З іншого боку, візьміть людину, яка пройшла горнило боїв, локальних конфліктів, найжорстокіших і нелюдських тренувань, шкіл та курсів, воля та самодисципліна якої шліфувалась і загартовувалась тисячами випробувань та викликів. І дайте йому сандалі, рвані шорти, гавайську сорочку і, хммм, ложку від MRE, чи металеву виделку. Чи стане він від цього слабшим і менш ефективним? Як ви думаєте?

    Приклади дещо перебільшені, але взяті з реального життя, так краще видно різниця.

    Зброя, спорядження, броня і додаткове екіпірування — це всього лише мультиплікатор, а нуль помножений на 30, 50 або навіть на 90 завжди залишиться нулем.

    Будь-яке екіпірування це мультиплікатор ваших навичок, фізичних показників, тренувань, сили волі та спраги до життя.

    Вміле використання правильного екіпірування дає багато різних бонусів та додаткових можливостей, але вони ніщо без самодисципліни, тренувань та навичок.

    Тренуйтеся, навчайтеся, збирайте досвід по крихтах скрізь, де тільки можна. Завжди, завжди, завжди залишайтеся вмотивованими, цілеспрямованими й ніколи не здавайтеся.

    - Ти все неправильно зрозумів, синку. Немає такої штуки, як "небезпечна зброя".
    - Е-е... сер?
    - Немає небезпечної зброї, є небезпечні люди. Ми намагаємося навчити вас бути небезпечними – для супротивника. Навіть без ножа. Смертоносними, поки у вас є хоча б одна рука або нога, поки ви ще живі.

    "Зоряний десант"
    Роберт Хайнлайн


    P.S. Весь цей текст присвячується тим, в кого ще немає досвіду, а також курсантам, студентам і всім хлопцям і дівчаткам, які проходять через школи, відбір, військові виші, тренування etc.

    ВідповістиВидалити
  9. https://ua.korrespondent.net/world/4495303-dekolonizatsiia-rosii-yak-u-sviti-khochut-podilyty-rf
    Питання необхідності розпаду Російської Федерації стало предметом громадського обговорення в західних експертно-політичних колах.
    Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну про необхідність розпаду РФ на кілька держав почали говорити не лише українці. Так, екс-президент Польщі Лех Валенса заявив, що російське населення потрібно скоротити до 50 мільйонів людей. Він упевнений, що "розчленування нинішньої Росії" забезпечить глобальну безпеку. А в одному з комітетів уряду США вже пройшли слухання щодо поділу РФ. Кореспондент.net розповідає подробиці.

    ВідповістиВидалити
  10. Як має бути організована реформа інформаційного забезпечення військ згідно з умовами тотальної війни? Ю.Бутусов
    Верхній домен сучасної війни - інформація, війна сприймається так, як ми її показуємо з соцмережах та ЗМІ, що робити для вдосконалення інформаційного забезпечення? Штат прес-служби кадрової механізованої бригади - 2 особи, ні водіїв, ні відеорежисерів, ні операторів не передбачено. Я знаю у нас видатних прес-офіцерів, які просто не мають ресурсів та помічників, щоб показувати війну так, як треба - масштабно, у реальному часі. Що робити?
    Звичайно, краще було б просто взяти для застосування статут армії США FM 3-61 "Комунікаційна стратегія та публічні відносини" видання лютого 2022 року. Але американський статут є частиною американської оборонної доктрини, і застосувати його у нас поки що неможливо.
    Тому наш шлях поступово вдосконалити структуру комунікаційних підрозділів. Які завдання має вирішувати комунікаційний підрозділ бойової бригади?
    1. Демонстрація вчинків та зразкових лідерів бойового колективу.
    2. Демонстрація результатів бойових дій, в тому числі для аналізу та планування подальших операцій, об'єктивної відзнаки особового складу
    3. Демонстрація сучасних методів бойової підготовки та зберігання життя військовослужбовців.
    4. Взаємодія та зв'язки з родичами діючих військовослужбовців, загиблих та поранених.
    5. Забезпечення та супровід бойових операцій у бойових порядках.
    6. Зв'язки з ЗМІ та забезпечення їхньої роботи у полосі відповідальності.
    7. Зв'язки з волонтерами, координація та забезпечення їхньої роботи у полосі відповідальності.
    8. Сприяння та координація публічної діяльності військовослужбовців.
    9. Ведення літопису та історії з'єднання.
    10. Інформування про культурні та громадські події в колективі.
    Хто є цільовою аудиторією підрозділів інформаційного забезпечення?
    1. Особовий склад з'єднання.
    2. Родичі військовослужбовців.
    3. Командування з'єднання.
    4. Засоби масової інформації.
    5. Волонтери.
    6. Закордонні соцмережі та ЗМІ.
    7. Противник.
    Які посади потрібні для вирішення цих завдань та роботи з різним аудиторіями?
    1. Начальник інформаційної служби, підпорядкований начальнику штаба з'єднання. Планування та ведення інформаційних операцій - невід'ємна складова бойових дій.
    2. Військові кореспонденти, у статусі військовослужбовців, які можуть висвітлювати війну безпосередньо з бойових порядків.
    3. Прес-офіцери зі зв'язків з громадськістю, ЗМІ, волонтерами, особовим складом.
    4. Відеоінженери, які відповідають за монтаж та архівацію інформації.
    5. Редактори, які можуть обробляти інформаційні потоки та готувати повідомлення.
    6. Бійці-водії для супроводу у зоні бойових дій.
    Думаю, інформаційна служба бригади, в якої штат складається з 6-7 тисяч осіб має бути з 15 штатних посад військовослужбовців, та 5 посад цивільних осіб на контракті. Дві особи - це занадто мало для ефективної роботи у таких обсягах.
    Не знаю, чи дійде у нас коли-небудь до цього руки у владі, чи треба ці речі робити силами окремих командирів, громадянського суспільства та волонтерів, як ми усі звикли, але боротьба за інформаційне поле у війні має вестись на усіх майданчиках та безперервно, було б добре хоча б трохи підсилити наших прес-офіцерів, які на практиці створюють образ нашої армії, і чию роботу на війні важко переоцінити. Источник: https://censor.net/ru/b3357957

    ВідповістиВидалити
  11. Юрій Шадий 3 год · Сьогодні ліквідували наш Рівненський центр національно-патріотичного виховання туризму, краєзнавства. Зробив усе що було у моїх силах, щоб застерегти депутатів обласної ради від хибного рішення.
    Гарна команда, багато ідей, планів, але збили на злеті..
    Образи ні на кого не тримаю. Історія усіх розсудить. Кінець цитати.
    Коментар: "По-перших, далеко не все. Ви просто продовжили справу, яку почав Ющенко у 2006-му в інтересах кучми і ахмєтова. Іншими словами, Ви не вивчили питання і не виконали низку кроків. По-других, є закон і є прокуратура чи якийсь інший орган, який має стежити за дотриманням законів. І, по-третє, у вас не було НОВИХ ідей, Ви залишилися у минулій парадигмі. І саме це, на моє переконання, дозволяє пятій колоні робити з Вами усе, що заманеться. Точніше, продовжувати те, що почав Яценюк і Парашенко ще у 2014-му: скорочувати спроможності держави у протидії ворожій агресії. Ну і не треба забувати внесок тов.Лесоти й недільківськго Ко у ваше фіаско.
    Тут у відео процес, який про... , диплоамтичніше, "не скористався" Лісота https://kiberdjura.blogspot.com/2022/06/blog-post.html А на другій нараді він і центри взагалі не були актуалізовані. Проте, на ній було озвучено і 28 лютого було актуалзовано цікавий ефесбешний наратив... Ним і скористалися вороги як обгрунтуванням". Кінець коментаря.
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0QoRbUhshkmhw7N6favuRRMRu8K4HuR51U65ME5s9SZctwZBbjdgCUAa939AKwd4Pl&id=100000122876140

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?

#Андрофаги