Модельна Командно-штабна гра "Кіберджура-Крути"

Командно-штабна гра "Кіберджура-Крути", 2023 рік 

Як подала подію АрміяInform, за сприяння Національного університету оборони України та Міжнародної академії геоінформатики в Міністерстві освіти та науки відбулось мережеве спільне командно-штабне тренування "Кіберджура — Крути", в якому взяли участь офіцери відділу морально-психологічного забезпечення та курсанти факультету інформаційних технологій ВІТІ імені Героїв Крут.Воно об’єднало історико-аналітичну реконструкцію "Марш Крути, 1918 і 2022 роки", мережеве моделювання бою під Крутами, а також КШГ "Кіберджура — Форсайт". З урахуванням військового часу, деякі елементи КШГ не були продемонсторвані ліцеїстами. Проте, в цілому, в інформативному плані захід був більш ніж насиченим та інноваційним. 

Підготовка до КШГ. Плануюча конференція КШГ "Кіберджура-Крути" мала дві сесії 02 і 03 лютого 2023 року. Війна та інформаційна хвиля про корупцію внесли свої корективи у задум з її організації та провдення. Проте, були визначені зміст і порядок КШГ "Кіберджура-Крути" у 2023 році. Відмовилися від моделювання маршу (походу) як такого, що не реалістично провести, а проведення моделювання у попередньому році зафіксовано у відео як навчальний матеріал На другій сесії серед цікавинок був діалог з представником Мінмолодьспорту. Важливо, щоб він був продовжений. З метою підготовки до КШГ Національним університетом оборони України  було провдено декілька занять з учасниками із застосування АСУВ "Славутич-Кіберджура". Відеозаписом одного з них доповнено сторінку про ігрову платформу гри >>>.

Модельна Командно-штабна гра "Кіберджура-Крути", 2022 рік 

    16 січня 2022 року. Міжнародна академія геоінформатики за результатами семінару-наради Система мотивації майбутніх абітурієнтів до вступу у ВВНЗ та робота Міністерства оборони України із шкільною молоддю та у відповідності з розробленими рекомендаціями, які були обговорені в МОН України під час показового інтегрованого уроку Львівського ліцею ім. Героїв Крут з предмету “Захист України” (11-й клас, профільний рівень) на тему: "Тактична підготовка. Дії дозорного відділення на маршруті руху", 27 (четвер) січня 2022 року з 15:00 до 19:00 організовує модельну Командно-штабну гру “Кіберджура-Крути”. Відеотрансляцію проводить партнер ВПГ “Кіберджура” Студія TV-7 production

Іноваційність триденного формату заходу полягає в тому, що напередодні, 26 січня 2022 року у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут на базі кафедри військово-гуманітарних дисциплін відбудеться Круглий стіл на тему “Крути як символ незборимості українського народу” у режимі онлайн, де будуть розглянуті теми передумови та причини бою під Крутами;  хід та наслідки бойових дій; пошук відповідей на запитання: “Бій під Крутами: міф чи реальність?”; “Крути: еталон героїзму чи непоправна помилка керівництва?” (заявки на участь в режимі онлайн приймають на е-адресу vika_sadykova@ukr.net).
КШГ "Кіберджура-Крути - 2022" проводиться в рамках IV Всеукраїнської наукової конференції “Крути: проблеми державотворення від доби Української революції (1917 – 1921 років) до сьогодення” і на третій день 28 січня 2022 року знані фахівці зможуть порівняти рівень візуалізації розвідок учасниками мережевих команд джур-кіборгів КШГ“Кіберджура” (10-11 класи середньої школи) з тим, як доктори філософії  презентують науковій громадськості результати своїх досліджень. Щодо участі та інформації про Конференцію слід звертатися до організаторів через е-адреси gorbatschjulia@bigmir.net та dulen@ukr.net.
Задум КШГ “Кіберджура-Крути” на базі АСУВ “Славутич” НУОУ ім. Івана Черняховського полягає в наступному.
На технічному майданчику НКЦК РНБО України розгортається головний штаб - Навчально-когнітивний центр управління КШГ “Кіберджура” на базі АСУВ "Славутич-Кіберджура" (докладніше за посиланням). 
Запасний командний пункт (ЗКП), служби технічної підтримки ЗКП розгортаються на базі Навчальних командних пунктів НУОУ імені Івана Черняховського. 
Пункт управління “Захід” КШГ “Кіберджура-Крути” розгортається в штабному класі предмету “Захист України” Львівського державного ліцею імені Героїв Крут на базі АСУВ "Славутич-Кіберджура". 
У Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут розгортається пункт управління і взаємодії. 
Станція Крути Крутівської ОТГ є пунктом призначення маршу Львів – Крути. 
Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України здійснює цивільний контроль історичної точності та національної ідентичності. 
Директорат соціального і гуманітарного забезпечення МОУ виконує роль  військової інспекції КШГ “Кіберджура-Крути”. 
Департамент освіти і науки ЛОДА запрошений як інспектор з методології національно-патріотичного виховання та трансферу технологій в шкільну освіту. 
Планується залучення аташе з питань оборони посольств дружніх країн як  міжнародних спостерігачів. 
Очікується, що Міністерство освіти і науки України буде спостерігачем і потенційним замовником (безоплатно до 2025 року!) навчального класу “ArcGIS for Schools Bundle - Nation Standard Educational Term License” для системи загальної середньої освіти на національному рівні. 
Після презентації центрів управління та учасників план заходу включає три головних етапи.
  • Моделювання за допомогою АСУВ "Славутич" переміщення/маршу ліцеїстів зі станції Львів до станції Крути через Київ.
  • Презентація моделювання життєвих шляхів учасників подій під Крутами та туристичні мапи в StopyMaps ArcGIS OnLine (Опорно-штурмові команди джур-кіборгів Ніжина, Острога, Львова).
  • Моделювання в АСУВ "Славутич" реконструкції бою під Крутами.
Формат заходу – очний з он-лайн трансляцією головним інформаційним партнером КШГ "Кіберджура" Студією «TV-7 production» (https://tv7.studio). Для участі в зум-конференції слід завчасно зареєструватися: https://forms.gle/go6d6Lj9CvGKb6rQA. 
Серед низки очікуваних результатів для КШГ "Кіберджура" – оформлення опорно-штурмових та мережевих команд джур-кіборгів та їхніх напрацювань в Навчально-когнітивному центрі управління на базі АСУВ “Славутич” як “наряду сил” для моделювання мережецентричних операцій сучасної гібридної війни та інших ігрових сценаріїв КШГ “Кіберджура”. Про деякі аспекти Кіберджури в науково-популярній газеті "Світ", №45-46 за грудень 2021 року, стор. 7 "ОПЕРАТОРИ МАЙБУТНІХ «БАЙРАКТАРІВ". Прототип 2019 року на відео:
Як нам стало відомо, в рамках Всесвітньої програми Esri з модернізації шкільної (середньої) освіти можливе використання технології та набутих знань для управління навчальним процесом в середній школі

Підписуйтеся на канал "Кіберджура" https://t.me/kiberdjura щоб дізнатися більше.

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" тут >>>.

Головний інформаційний партнер КШГ "Кіберджура" - Студія "TV-7 production" (https://tv7.studio).

 
В порядку інформації звертаємо увагу, що запланована КШГ "Кіберджура-Крути" відповідає “Стратегії інформаційної безпеки України”, затвердженої Указом Президента України №685/2021 від 28.12.2021 р., і фактично є одним із заходів з її втілення. Водночас, у п.8 Статті 1 Закону України “Про основи національного спротиву” визначено, що “національний спротив - комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України”. Ми вважаємо ключовими для громадської організації МАІ слова “максимально широке”, які означають масову підготовку громадян до адекватного реагування на усі вияви і виклики сучасної гібридної війни.
В “Стратегії кібербезпеки України безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни” (Указ Президента України № 447/2021 від 26.08.2021 р.) визначено необхідність "запровадження у системі військово-патріотичного виховання та системі територіальної оборони навчальних програм підготовки та проведення практичних навчань у сфері кібербезпеки" в контексті допризовної підготовки особового складу з належними цифровими компетенціями для усіх родів військ, у т.ч. перспективних "у системі Міністерства оборони України кібервійськ та забезпечення їх належними фінансовими, кадровими та технічними ресурсами для стримування збройної агресії у кіберпросторі та надання відсічі агресору". КШГ “Кіберджура” і є такою “навчальною програмою підготовки та проведення практичних навчань”, яка поєднує в собі формування навичок з виявлення і візуалізації загроз різної генези та з підготовки і втілення управлінських рішень в реальному часі. Це наочно продемонстровано під час згаданого вище інтегрованого уроку для ліцеїстів і подібні навчання, на наше переконання, варто проводити з підрозділами терооборони. 
За результатами проведення КШГ “Кіберджура-Крути” отриманий досвід планується поширити на комп’ютерне моделювання інших історичних подій. Тому ВВНЗ повинні мати в експлуатації працюючу АСУВ “Славутич” і доступ до хмарних ГІС-технологій хоча б через такий інструмент, як Мережеві команди джур-кіборгів та Опорно-штурмові команди джур-кіборгів  КШГ “Кіберджура” на базі профільних ліцеїв з посиленою військово-спортивною підготовкою. 

Коментарі

  1. Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру 27 січня презентує оновлену основну цифрову топографічну карту України масштабу 1:50 000.

    Як повідомляє пресслужба Держгеокадастру, цей проєкт реалізовано спільно з Картографічною службою Королівства Норвегія, робота над ним тривала протягом 2018-2021 років. "Надання доступу користувачам та використання ними Основної державної топографічної карти масштабу 1:50 000 забезпечить єдину картографічну основу для держателів геопросторових даних на центральному та місцевому рівнях. Це дозволить уникнути несумісності картографічної основи та сприятиме створенню наборів геопросторових даних і їхньої інтеграції в національну інфраструктуру геопросторових даних", – зазначається у повідомленні.

    Крім цього, у майбутньому Держгеокадастр планує запустити топографічний моніторинг зазначеної карти, що надасть можливість використовувати її як надійне та офіційне державне джерело топографічних даних для всієї території України, у тому числі для територіальних громад. Джерело: https://biz.censor.net/n3311422

    ВідповістиВидалити
  2. Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про План реалізації Стратегії кібербезпеки України».
    Відповідний указ №37/2022 від 1 лютого ц.р. опублікований на сайті Глави держави (https://www.president.gov.ua/documents/372022-41289).
    Згідно з рішенням для виконання Плану Кабінет Міністрів України затверджує узгоджений із Стратегією кібербезпеки України комплекс заходів та індикатори їх виконання, передбачає видатки на фінансування відповідних завдань.
    Кожні півроку з метою контролю за реалізацією Плану Національний координаційний центр кібербезпеки надається інформація про стан його виконання для узагальнення та подальшого інформування РНБО.
    З-поміж головних цілей Стратегії – формування потенціалу стримування, національна кіберстійкість, вдосконалення взаємодії між усіма зацікавленими сторонами. Планом реалізації Стратегії визначено, що НКЦК з відповідними суб’єктами забезпечення кібербезпеки має:
    ☑️ розробити Національний план реагування на надзвичайні (кризові) ситуації в кіберпросторі, який визначить механізми реагування на кібератаки загальнонаціонального масштабу щодо об’єктів критичної інформаційної інфраструктури та заходи з подальшого відновлення;
    ☑️ створити національну систему управління інцидентами, розробити та впровадити стандартні операційні процедури для реагування на різні види подій у кіберпросторі з визначенням критеріїв для оцінки критичності подій та пріоритетності реагування залежно від визначеного рівня критичності;
    ☑️ розробити базові вимоги та рекомендації з питань забезпечення кібербезпеки для державного і приватного секторів з урахуванням кращих світових практик;
    ☑️ налагодити на основі взаємної довіри системний обмін інформацією про кібератаки, кіберінциденти та індикатори кіберзагроз між усіма суб’єктами забезпечення кібербезпеки;
    ☑️ проводити командно-штабні кібернавчання стратегічного рівня, а також тематичні кібернавчання та тренінги за участю представників державного та приватного секторів;
    ☑️ забезпечити координацію наукового співтовариства під час проведення наукових досліджень і розробок у сфері кібербезпеки та залучення його до заходів з реалізації державної політики у сфері кібербезпеки;
    ☑️ розробити методику комунікації між державою та суспільством щодо протидії масштабним кібератакам і кіберінцидентам, створити необхідні умови для її практичної реалізації;
    ☑️ забезпечити щорічне оприлюднення основними суб’єктами національної системи кібербезпеки публічних звітів про стан кібербезпеки за сферами відповідальності;
    ☑️ проводити спільні з ЄС та НАТО заходи, спрямовані на підвищення стійкості в кіберпросторі та спроможності розслідувати, переслідувати кіберзлочинність та реагувати на кіберзагрози;
    ☑️ посилити взаємодію із провідними ІТ-компаніями, світовими провайдерами цифрових послуг, соціальними мережами з метою протидії гібридним загрозам, поширенню дезінформації, можливості застосування санкцій відповідно до законів України;
    ☑️ визначити та затвердити перелік пріоритетних напрямів залучення міжнародної технічної допомоги у сфері кібербезпеки України.

    ВідповістиВидалити
  3. Константин Ильченко
    10 хв ·
    .
    Своїм указом глава держави звільнив з посади командувача Сил територіальної оборони ЗСУ Ю. Галушкіна. Іншим указом президент призначив на цю посаду генерал-майора І. Танцуру.
    Я не знаю, хто такий Танцура, ніколи про нього не чув, проте коли це прочитав з полегшенням зітхнув. В тому вигляді, в якому існують зараз сили ТРО, вони можуть бути тільки камінням на ногах ЗСУ, а не одним із родом військ.
    В перші дні наступу, особисто я звернув увагу на такі речі: відсутність будь-якої злагодженості, комунікації не тільки з військами, а і між своїми підрозділами. Відсутність конкретно поставлених завдань і елементарних знань по тактики ведення бою.
    Місто під Києвом, мер організував ТРО, люди отримали зброю, що робити далі не знають. Декілька десятків чоловіків з автоматами цілодобово тусуються перед будівлею міськради, достатньо прильоту пари 82-х і воювати вже не буде кому. Натомість під’їзди до міста, практично не контролюються, якщо коротко, то ніхто не знав свого маневру.
    В той час я був у складі добровольчого підрозділу від ГУР. Ми опинилися поряд з такою ТРО, проблема розпізнання «свій-чужий» для нас так і залишилася не вирішальною. Підкреслюю, йдеться про те, що бачив я, можливо в інших місцях було краще. Хоча, судячи з відгуків побратимів, то навряд чи.
    Натомість більшість з тих, хто реально вміє воювати, так і не змогли офіційно потрапити до ТРО по причині, від якої, особисто я був вражений наповал. Туди неможливо було записатися, тому що там платять зарплату і вже давно всі кліточки забиті.
    Це стало приводом для створення, так званих партизанських загонів, які стали без зарплати воювати і давати результат. Сотні мотивованих патріотів, наприклад на Дніпропетровщині самоорганізувалися у військові формування, бо командування обласної ТРО не бачить в них захисників, і самостійно співпрацюють з ЗСУ. Безперечно, всі ці недоліки на совісті колишнього командування сил ТРО.
    На мій погляд, ТРО у такому стані не має право на існування. В масі своїй особовий склад психологічно і фахово не готовий до відправки на передову. Знаходячись в такому вигляді, вони не можуть використовуватися, як резерви ЗСУ.
    Так, війна дуже швидко вчить, ми теж в 14-15 роках не були кадровими військовими, але ж окопи зробили свою справу, правда часто це коштувало дуже дорого. Зараз інші часи, інші можливості й інші ресурси, тому цілком можливо робити все правильно.
    Сили ТРО потрібно використовувати у звільнених містах і паралельно проводити навчання особового складу. Після чого, частину підготовлених бійців можна переводити в діючі підрозділи ЗСУ, а їх місце в ТРО поповнювати іншими.
    Сподіваюсь, що призначення нового командувача покращить ситуацію і сили ТРО стануть справжнім партнером для ЗСУ.

    ВідповістиВидалити
  4. І ми про те ж що пан Глен
    https://texty.org.ua/articles/109065/sho-maye-zrobyty-komanduvannya-zsu-shob-rizko-skorotyty-kilkist-zahyblyh/?fbclid=IwAR14GzhPD4uV14Jw48YevaaXuEcU6w7Zj3QCtpgTYMEPjbc6-GTOIafoMkI

    ВідповістиВидалити
  5. Ліцей імені Героїв Крут у Львові 17 год ·
    Навчання у Ліцеї імені Героїв Крут забезпечує набуття майбутніми захисниками України широкого спектру компетентностей, необхідних для успішної професійної кар'єри у секторі безпеки і оборони. Це досягається, зокрема, поєднанням національно-патріотичного змісту з новітніми технологічними формами та військово-прикладною спрямованістю проєктів, у яких беруть участь ліцеїсти.
    Прикладом такого поєднання стала участь наших педагогічних працівників і ліцеїстів у освітніх заходах, присвячених бою під Крутами, які цьогоріч проводилися 28 лютого та включали круглий стіл "Бій під Крутами як символ боротьби з російською агресією в минулому й реалії сьогодення" та командно-штабну гру "Кіберджура - Крути".
    У роботі круглого столу ліцей представляли вчитель історії Ярослав Гебуза та ліцеїст 11 класу Матвій Дрізд з доповіддю на тему "Крути крізь віки: вивчення і розвиток крутянських традицій у Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут".
    А ключовим елементом командно-штабної гри "Кіберджура - Крути" цьогоріч стало двостороннє комп'ютерне моделювання бою під Крутами, в ході якого ліцеїсти нашого та Острозького ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою демонстрували застосування навичок роботи з електронними робочими картами командирів протиборчих підрозділів та прийняття ними тактичних рішень. У ході КШГ майбутні командири вдосконалили також навички командної взаємодії та обміну інформацією у мережі навчальної автоматизованої системи управління. У ролі речника штабу КШГ якісно і грамотно діяв ліцеїст 10-го класу Роман Нагорний.
    На завершення заходу було приємно дізнатися, що учасники КШГ "Кіберджура" за підсумками роботи у першому семестрі поточного навчального року заохочені грамотами і подяками Міністерства оборони України.

    ВідповістиВидалити
  6. Крути - 2022 https://www.facebook.com/watch/?v=1159421601411164

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?

#Андрофаги