Цифровий розрив і Командно-штабна гра "Кіберджура"

23 вересня 2020 року. Виходячи з інтересів громадянського суспільства та держави що в епіцентрі гібридної війни, Міжнародна академія геоінформатики (МАІ) ініціювала у травні 2019 року проведення першої пілотної Командно-штабної гри (КШГ) на базі Європейського університету. КШГ була успішно проведена за підтримки Генерального штабу Збройних Сил України і отримала високі оцінки у викладачів й організаторів військово-патріотичного виховання та показала потужний потенціал у мотивації інтересу молоді до технологій, які використовуються для протидії московській агресії. На підставі отриманого досвіду, МАІ організовує пілотну Командно-штабну гру (КШГ) "Кіберджура" на базі освітніх закладів – учасників Всесвітньої програми Esri модернізації шкільної (середньої) освіти.

 

КШГ «Кіберджура» планується у три етапи (вересень 2020, листопад 2020, травень 2021) із застосуванням  спеціальних можливостей навчальної автоматизованої системи управління військами (далі – АСУВ) "Славутич", Інтеграційної платформи "Дельта" Збройних Сил України та хмарних сервісів ArcGIS OnLine. Перераховані назви продуктів обєднує те, що їхня основа створена Компанією Esri (США) - світового лідера геоінформаційних систем (ГІС).

Мета КШГ – відпрацювання плану і змісту проведення командно-штабної гри та ігрових сценаріїв гри "Кіберджура" для профорієнтації молоді. Згідно задуму, користувачі хмарних сервісів ArcGIS OnLine зможуть засобами АСУВ "Славутич" та Інтеграційної платформи "Дельта" Збройних Сил України вирішувати низку прикладних задач згідно тематичних напрямів в інтересах протидії агресору та розвитку міжнародного співробітництва. Ключовими пріоритетами КШГ "Кіберджура" є: 

  • впровадження сучасних інформаційних технологій в шкільній освіті в рамках Всесвітнього проекту модернізації середньої освіти у світі від Esri
  • створення шкільних інтегрованих уроків "інформатика – географія – предметна область" засобами Story Maps
  • спростування і дезавуювання імперських міфів за допомогою "карт історії" та захист громадянського суспільство від постправди; 
  • залучення молоді до моніторингу і охорони довкілля; просування і ствердження сучасних смислів і цінностей демократичного громадянського суспільства.  

Військові аспекти КШГ "Кіберджура" присутні лише тому, що вимоги до аналізу і управління в армії виписані кров'ю. Тобто, вони відповідають суворим вимогам воєнного протистояння, оперативності реального часу з випередженням, надійності та простоти інтерфейсів. Військові системи аналізу і управління протестовані і перевірені не тільки часом, а і за критерієм "життя/смерть". Вони є піонерськими та інноваційними, тому викликають інтерес у бізнесу та у влади. Звичайно, московська агентура та вишевата в Україні намагаються блокувати впровадження сучасних технологій в освіті тому що підвищується не стільки обороноздатність, скільки конкурентоспроможність країни з усіма витікаючими новими вимогами до якості управлінського персоналу. Водночас, і сьогодні Московія активно використовує технології Esri ("проклятих американців") як у військових, так і у цивільних сферах. 

Ключовою відмінністю КШГ "Кіберджура" від КШГ за поребриком є різні цілі. КШГ за поребриком - це підготовка "гарматного м'яса" для фронтальних операцій нападу на сусідні країни. КШГ "Кіберджура" - це високотехнологічна інвестиція у людський капітал і загальнолюдські цінності. А цінності у всі часи треба захищати від варварів, у т.ч. від агресивних і непередбачуваних нащадків Золотої Орди. Слід також зауважити, що головні акценти в КШГ "Кіберджура" робитимуться не на кабелях під плінтусом, протоколах зв'язку і криптографії, а на контенті, його візуалізації і донесенні до учасників гри як сигналів управління в динамічних мережах без керівного ядра 

З деякими базовими ідеями, закладених в КШГ "Кіберджура", можна ознайомитися, переглянувши відео. 

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" тут >>>.

Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio). 

------------ НЕ МИНУЛО І ТРЬОХ РОКІВ ------------
21 лютого 2023 року. Напередодні першої річниці широкомсштабного нападу девятого року війни як андрофаги вдерлися в Україну є нагода згадати наведену више презентацію у тій частині, де мова йшла про професії майбутнього. Анатолій Амелін 19 лютого 2023 року у цифровому ГУЛАГ від Марка розмістив "Записки параноїка - 34" з питанням чи ви вже знаєте, чим займетеся коли Штучний Інтелект забере у вас вашу роботу? Далі цитуємо дослівно пана Амеліна >>>.

"Навіть якщо ви не найманий співробітник, а власник бізнесу, вас це також стосується! І це станеться швидше, ніж ви думали, може навіть наступного року! 

Вже відомий ChatGPT (вхід тут: >>>) - чат-бот з штучним інтелектом, розроблений компанією OpenAI і здатний працювати в діалоговому режимі, що підтримує запити природними мовами https://openai.com/blog/chatgpt/ . У 2015 році Ілон Маск та колишній президент Y Combinator Сем Альтман стали співзасновниками OpenAI. Разом з іншими помітними представниками Долини, включаючи Пітера Тіля та співзасновника LinkedIn Ріда Хоффмана, вони пообіцяли виділити на проект $1 млрд.

Сьогодні GPT Chat - найшвидше зростаюча інтернет-платформа в Світі, яка в найближчому майбутньому легко замінить класичні пошукові системи. Зокрема, до 100 млн користувачів Чату знадобилося 5 днів, у той час як Netflix йшов до цієї позначки 3,5 роки http://surl.li/exzlg !

GPT Chat, до речі, з сьогоднішнього дня вже доступний усім українцям http://surl.li/exzli .

Це поки не штучний інтелект, а нейронні мережі, що самонавчаються. Але вони швидко навчаються і вже витісняють людей. Що сьогодні уже вміє Нейрона Мережа:

  • Відповідати практично будь-які питання. Не односкладно, а досить грамотно складеним текстом, що схвалюється навіть професурою.
  • Нейронна Мережа може писати прості коди, створювати веб-сайти.
  • Готувати юридичні позови.
  • Створювати казки та есе, малювати та обробляти зображення.
  • GPT Chat успішно склав іспит на медичні спеціальності та іспит з MBA.
  • Вигадує гарні сценарії свята, фільму, спектаклю…

За даними аналітиків Bloomberg, чат-бот є універсальним. Його можна використовувати не тільки для написання тексту чи віршів, а й для:

  • Проведення фінансового аналізу.
  • Генерація простого коду.
  • Вибудовування прогнозів.
  • Резюме технічних статей.
  • Створення персональних порад.
  • Реалізація етичних відповідей.

Крім цієї нейронної мережі вже є з десяток інших, які також пишуть тексти, малюють картини, створюють анімацію і навіть роблять фільми.

До речі, у Google та інших великих компаній вже сьогодні є власні напрацювання в побудові нейронних мереж, що самонавчаються. Днями була не найвдаліша презентація Google, але вона показала, що вони теж "у грі" http://surl.li/exzlk .

Ми завжди говорили, що людина переможе Штучний інтелект креативом. А ось і ні!

Нейронні мережі, володіючи терабайтними масивами даних, навчилися компілювати їх та створювати нові твори! Повернімося до вас. Які спеціальності зникнуть найближчим часом:

  • Копірайтери.
  • Дизайнери.
  • Журналісти.
  • Письменники.
  • Художники.
  • Веб-дизйнери.
  • Кодери.
  • Ризикують зникнути більша частка юристів. Адже нейронні мережі швидко розберуть базу судової суперечки, підготують позови та подадуть їх. Інші замінять суддів для адміністративних та корпоративних суперечок.
  • Ми втратимо багатьох лікарів. ШІ вже точніше багатьох із них ставить діагноз, пропонує лікування http://surl.li/exzlm . У зв'язку з величезними масивами імперичних даних людина буде не так швидка і ефективна. Телемедицина з анімованим цілком реалістичним лікарем, що ретранслює текст - замінить сімейних лікарів та терапевтів.
  • Психологи наступні на черзі. 
  • А за ними і коучи..
  • Зникнуть телевізійні та радіоведучі, коеллцентри з живими людьми.
  • Журналісти телеведучі.
  • Державні чиновники також легко замінюються алгоритмами та програмними кодами. Довідки та ліцензії можна отримувати в електронному вигляді за мить після надсилання запиту.
  • Зникнуть бухгалтери, аудитори.
  • Левова частка офісних працівників.
  • Не будуть потрібні співробітники фіскальної служби. Всі процеси в електронному вигляді швидко аналізуються і з використанням єдиної бази даних виявляються можливі ризики без жодних помилок та корупції.
  • Нотаріуси також будуть замінені нейронними мережами та блокчейном.
  • Зникне левова частка кодерів, протектантів та інженерів.

І це все на додаток до раніше анонсованої роботизації та автоматизації всього - автомобілів, поїздів, літаків, виробництва.

Задайте ще раз собі питання, що ви робитимете коли вас замінять нейронною мережею? Уявіть, як зміниться ландшафт міст? Порожні нікому непотрібні офісні будинки. Голодні бунти людей, які втратили роботу... Але це не все…

Той же Google, який створює свою власну нейрону мережу, досяг ще кілька років тому квантової переваги!

Квантовий комп'ютер Google зміг за 3 хвилини і 20 секунд виконати розрахунок, на який найпотужнішому в світі суперкомп'ютер Summit (IBM) знадобилося б приблизно 10 тис. років. http://surl.li/exzlp Що це означає?

А те, що з'єднання нейронних мереж, що активно розвиваються і самонавчається, в комбінації з найпотужнішим комп'ютером просто підірвуть Світ!

Миттєво будуть зламані всі паролі і буде отримано доступ до всієї доступної інформації.

Навчання нейронних мереж прискориться на порядок і буде створено умови для появи справжнього Штучного Інтелекту

Того самого, який розгляне в людині загрозу і зможе привести в дію всі ядерні пускові установки та спровокувати аварії на атомних електростанціях, вивівши людину з вже своєї гри…

Один з головних інветорів у Chat GPT Ілон Маск прямо говорить, що Штучний Інтелект - головний ризик для цивілізації http://surl.li/exzlr . Але це вже зовсім інша історія.

У будь-якому випадку просто спробуйте уявити нейронні мережі та майбутній Штучний Інтелект на службі армії. Єдиний масив даних, що збираються в режимі реального часу. Сотні тисяч дронів під їх керуванням... Багато війн і протестів навіть не будуть розпочато, оскільки ймовірність їх виникнення буде відома заздалегідь.

Важливу роль відіграє тут і аналог Соціального Рейтингу за аналогією з китайським. Всі ваші думки, дії піддадуться аналізу та Штучний Інтелект на ранній стадії буде розуміти чи уявляєте ви для суспільства чи для нього загрозу...

Сьогодні ж людині відведена роль бути тренажером для нейронних мереж! Тепер і ви живете із цим! (Попередня серія від параноіка - http://surl.li/exznw )". Кінець цитати.

А тепер візьмемо там же ще один текст, цього разу Костянтина Корсуна, який він опублікував хвилин двадцять тому з приводу того, що Фонд «Повернись живим» збирає 50 мільйонів гривень на “кібернаступ ЗСУ". Далі дослівно

Планують "закупити обладнання, що дозволить кіберсилам ЗСУ піти у наступ онлайн". Я не знаю чия це геніальна ідея, тому просто розкажу шо з нею не так. 

По-перше, в ЗСУ фактично не існує "кібервійськ" чи "кіберсил". Існують кілька підрозділів, які виконують різні "кібер-завдання" або навіть мають у назві слово "кібер". Але завдання ці виконують, скажімо м'яко, не досить ефективно, не досить скоординовано та і взагалі не факт, що виконують. 

По-друге. Чинна правова база не дозволяє ЗСУ наразі здійснювати деструктивні дії у кіберпросторі. До того ж, національні законодавства майже усіх країн Світу розглядають це як банальну кіберзлочинність. Мабуть тому творці "ІТ-армії", наприклад, всіляко відхрещуються від цієї ролі. А про узаконення "наступальної" кібер-діяльності в Україні у воєнний час - поки що нічого немає. Навіть під час повномасштабної війни. Саме для систематизації, впорядкування та і взагалі легалізації цього специфічного роду діяльності, група радників при Міноборони у 2022 році активно працювала над новим законопроектом про кіберсили. Його доля наразі мені невідома. Але справжніх "кіберсил" досі не існує. Такий сумний факт, товариство. 

По-третє. Ефективність “кібервійська” визначається зовсім не “обладнанням”. Це типова помилка людей з мисленням 90-ті років минулого сторіччя. Девізом останніх двох десятиліть є "Люди – наше все". Тобто сила кібервійська десь на 90-95% визначається кількістю та – головне – якістю (!) задіяних фахівців. А щоб стати більш-менш досвідчим хакером потрібно не менше 5 років самовдосконалення та активної практики. І нехай гуру cyber offensive презирливо поставляться до такого малого досвіду, але це початковий поріг входження. Не у вищу лігу, ні, - просто щоб тебе не називали "школоло" і допустили до участі у кібервійні. Як на мою експертну думку, для формування боєздатних кіберсил в ЗСУ потрібні не менше сотні досвічених хакерів з підтвердженим практичним досвідом рівня junior. Обов’язково ще пару десятків middle, з десяток senior та 5-7 не менш просунутих team leads (менеджерів). Це мінімальна стартова позиція, IMHO. Командуючим усієї команди обов’язково має бути теж людина з потужним кібер-бекграундом. При цьому зовсім не обов’язково бути військовим – адже ворожі військові ІТ-цілі практично нічим не відрізняються від ІТ-цілей звичайних. Зазначу, що фахівці вищевказаного рівня заробляють від $3k у приватному секторі. Про "топів" – взагалі промовчу, щоб не шокувати. І тому виникає питання мотивації таких фахівців – крім патріотизму. І це питання теоретично можна було б вирішити крауд-фандінгом. 

Але по-четверте. Робота будь-якої державної установи базується на стабільному та довгостроковому фінансуванні. Причому виключно за кошти державного бюджету. Якщо ти бюджетник, але зарплату тобі платить хтось інший – на кого ти тоді працюєш? Чи це не корупція чи шпигунство? Але навіть не це проблема. Теоретично (в ідеальному світі, не в Україні) можна зібрані кошти перерахувати в бюджет МО і з нього вже платити зарплати фахівцям кібер-армії. Проблему якраз у стабільності. Сьогодні на хайпі грошей назбирали, ну ок. А завтра? А якщо післязавтра трапляється шкандаль з фінансуванням кіберсил а-ля "яйця по 17 гривень", і піпл перестає донатити? Що тоді? Закривати проект, звільняти людей, стартап не злетів, розходимося? Тому фінансувати кіберсили життєво важливо саме з державного бюджету. Який не може наразі собі дозволити такі великі витрати. А "західні партнери" принципово відмовляються фінансувати подібні offensive-проекти. І до речі, "обладнання" нашими західними партнерами за останні роки було надано дуже багато (можу навіть підказати де шукати). І не важливо, що метою його надання був виключно «кіберзахист». Сервери однаково добре працюють як на захист, так і на напад – якщо вони у руках справжнього фахівця. 

І по-п’яте: навіть якщо назбирати якийсь стартовий бюджет на зарплати (з перспективою "а там буде видно") – хто і за яким принципом буде набирати людей? Особливо на керівні посади, бо ці люди мають задати початковий вектор розвитку. І ось тут починається політика. А українська політика повністю відкидає професійну кваліфікацію, підміняючи її політичною лояльністю. І це сильно заважає створенню ефективних кіберсил у складі ЗСУ. Не виключаю, що призначення досвідченого айтішника та управлінця Віталія Дейнеги заступником міністра оборони України з питань цифровізації прискорить давно назріле питання створення професійних кібервійськ. Якщо йому дадуть усі необхідні повноваження, якщо він набере адекватну команду, якщо буде на це бюджет і якщо політики не буду йому заважати своїми інтригами та ідіотськими командами. І якщо свіжий огірок, потрапивши у бочку з солоними не перетвориться на одного з них. 

І ще багато "якщо-якщо-якщо". І думаю, що збір коштів "на кібернаступ" від фонду "Повернись живим" якось пов’язаний з очікуваним призначенням його колишнього керівника В. Дейнеги на посаду кібер-заступника міністра оборони. Хоча призначення досвідченого айтішника та управлінця Д. Шимківа заступником глави Адміністрації Президента України якось не призвело до створення ефективних "кіберсил". Хоча і війна, і кібервійна тоді теж були – при чому проти того ж самого ворога. І потреба у кібервійську - також була, і говорили про неї не менш гучно. А внутрішньо-політична система залишилася приблизно такою ж самою. Єдине що змінилося – масштаб та відвертість військової агресії. 

Сподіваюся, справжні кібер-війська в Україні таки будуть створені цього року. Як я сподівався і рік, і два, і три-п’ять-сім тому. Або ж все залишиться як є, лише з новими обличчями на нових посадах. Я не знаю. Занадто часто усі ми розчаровувалися у прекрасних людях з чистими намірами". Кінець цитати.

Висновок. Отже, не треба забувати і про цифровий розрив (>>>). Інформацію про згадане нижче дослідження слід ще перевірити. Проте, в публікації стверджується, що незважаючи на наявність комп’ютерів і швидкого доступу до Інтернету, деякі громади все ще відчувають наслідки цифрового розриву. Дослідження громади бутанських біженців у Колумбусі показало, що, незважаючи на те, що майже всі учасники мають доступ до Інтернету, лише невелика частина користується ним для взаємодії з місцевими ресурсами та отримання інформації про новини в Інтернеті. Та і помилки бувають. А ще освіта... Особливий шлях України по граблям від кучми. Тож будем подивитися.

Коментарі

  1. Новина 06.11.2015: уже історія й можна робити Story Maps навіть за публікаціями в Інтернеті. "ГПУ розслідує операцію в луганському аеропорту: Командира 1 танкової бригади і його підлеглих підозрюють у дезертирстві та непокорі"
    https://ua.112.ua/ato/hpu-rozsliduie-operatsiiu-v-luhanskomu-aeroportu-komandyra-1-tankovoi-bryhady-i-ioho-pidlehlykh-pidozriuiut-u-dezertyrstvi-ta-nepokori-270371.html

    ВідповістиВидалити
  2. У рамках пілотного проєкту впровадження на Всеукраїнському рівні командно-штабної гри “Кіберджура” заступник начальника університету з навчальної роботи генерал-майор Сергій Салкуцан долучився до створення навчальних матеріалів щодо цілей та завдань зазначеного проєкту.

    ‒ На мій погляд, “Кіберджура” на базі “Славутича” у цивільному житті буде надзвичайно корисною. Адже система є достатньо різноплановою та дозволяє виконувати цілий спектр завдань, багато з яких можуть бути використані для вирішення цивільних завдань, які пов’язані з територіальною обороною, ліквідацією наслідків техногенних катастроф і тому подібне. А завдяки роботі колективу, який працює над удосконаленням цієї системи, кількість задач та функціональних підсистем постійно зростає, ‒ зазначив Сергій Салкуцан.

    Творці “Кіберджури” стверджують, що це абсолютно новий та інноваційний проєкт. Він є досить актуальним, адже все, що пов’язано з кібербезпекою, поширенням кіберграмотності серед суспільства у сучасних умовах є дуже важливим. Ні для кого не є секретом, що інформаційний простір є дуже серйозним осередком впливу на підсвідомість людей, на їх настрої та на певні політичні погляди. І саме тому ознайомлення молодих поколінь, починаючи від дітей, з цією проблематикою є дуже необхідним.

    Сергій Салкуцан детально розповів про унікальність та можливості автоматизованої системи управління військами “Славутич” як однієї з платформ для реалізації КШГ “Кіберджура”.

    https://nuou.org.ua/u/news/%E2%80%9Casuv-%E2%80%9Cslavutich%E2%80%9D-sogodn-zabezpechu-blshst-funkczj-suchasnogo-sh.html

    ВідповістиВидалити
  3. Інформаційне агентство Міністерства оборони України АрміяINFORM повідомило, що Національний університет оборони долучився до впровадження на всеукраїнському рівні командно-штабної гри «Кіберджура» https://armyinform.com.ua/2020/09/naczionalnyj-universytet-oborony-doluchyvsya-do-vprovadzhennya-na-vseukrayinskomu-rivni-komandno-shtabnoyi-gry-kiberdzhura/?fbclid=IwAR1X2wmVXCr4OLEz5_APceLtdgh4xOjxusKbawkpvDjKTLt1v7YKiZilEBg

    ВідповістиВидалити
  4. Заступник, відповідальний за управління активами та цифрову трансформацію» – дивне поєднання цегли, чорнил та смартфона. Тому одразу варто пояснити логіку таких дій: ефективно управляти таким «монстром», як господарство Міноборони, можна тільки через цифровізацію процесів і електронний облік всього, що відбувається.

    Під управлінням Міноборони та Збройних Сил знаходиться 465 тис га земель (насправді 518 тис га, але частина знаходиться на тимчасово окупованих територіях), мільйони квадратних метрів нерухомості (велика частина якої використовується як попало та ким попало), 1328 (!) житлових будинків, при цьому квартирна черга військовослужбовців ЗСУ складає 46,5 тис осіб (це окреме маленьке місто). А ще МОУ щороку будує, реконструює та ремонтує тисячі об’єктів – це означає, що в кожній області України постійно відбувається будівництво десятків військових об’єктів («Про це ніхто знає» – окрема тема, яку ми, нова команда Міноборони, беремося виправити).

    1. В першу чергу провели масштабний експрес-аудит усіх об’єктів (і не тільки казарм поліпшеного планування – а й ще з тисячу інших).
    2. Зупинили «розмазування тонким шаром» коштів платників податків на об’єкти будівництва, де взагалі не було жодних перспектив завершення, але котрі за інерцією продовжували фінансуватись.
    4. А щоб це не було пустими словами – додатково організували взаємодію з антикорупційними організаціями (зокрема, НАКО та StateWatch – дякую, колеги) та правоохоронними органами – це на додаток до масштабних аудитів та перевірок силами підрозділів Міноборони та Генштабу.

    Курсанти київського ВІТІ створили для нас систему низового моніторингу Ground Control, яка дозволяє будь-який об’єкт військового будівництва сфотографувати в додатку і система автоматично підвантажить його до картки об’єкту – таким чином кожен охочий зможе сповістити МОУ про хід будівництва.

    Важливою частиною військової інфраструктури країн НАТО є модульні польові табори – міні-містечка для військових, які швидко розгортаються і там само швидко можуть бути переміщені в разі необхідності. В кінці минулого року ми реалізували перший такий проєкт в ЗСУ – всього за 3 місяці з’явилося модульне містечко Воздвиженка, де зараз розміщується танковий батальйон.
    Важливим і вкрай непростим спадком виявилось для Міноборони будівництво та модернізація складів і арсеналів. Шахрайство з авансуванням на будівництві трьох об’єктів та колапс структур «Укрбуду» залишив армію з 900-мільйонною дірою в програмі реалізації зведення сучасних сховищ боєприпасів.

    Проте, ключовим є реформування підходів до житлового забезпечення. Україна – єдина з пострадянських країн, що купує-будує квартири для армії. Передові країни, особливо наші партнери по НАТО, давно відійшли від такого виду забезпечення – натомість, використовують монетарне забезпечення. Це і фінансовий лізинг, і пільгове кредитування тощо. В Міноборони ми розробили і вже почали впроваджувати депозитно-монетарний підхід: він передбачає, що військовослужбовці, які вперше підпишуть контракт в цьому році, будуть забезпечуватись на час служби штатно-посадовим житлом (це вдосконалений вид службового житла, що не дозволяє відчужити його від Міноборони, як зараз), а зі збільшенням вислуги для них діятиме на вибір або пільгове кредитування, або нарахування коштів на закритий депозит в одному з державних банків. Основна «фішка» – ми відходимо від принижуючої людську гідність системи роздачі квартир, коли люди десятками років не можуть отримати від держави належне їм житло!

    https://armyinform.com.ua/2020/03/shho-yak-i-dlya-kogo-buduye-ministerstvo-oborony/?fbclid=IwAR0wExplu-N2DYZzI5yXcMKLYnThnyFokSWvAfNKkd4y2DNUyeYChgk8jNg

    ВідповістиВидалити
  5. Треба порівняти зі слайдами в презентації це https://investor-ua.com/news/mon-opublikuvalo-spisok-najpotribnishih-profesij-majbutnogo.html#.X4W7o3XYXQw

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую за чудовий проєкт, який так потрібен Україні саме зараз. Бажаю стрімкого маштабування гри КІБЕРДЖУРА , нехай зростає спільнота ваших однодумців та побратимів!

    ВідповістиВидалити
  7. Згадали про професії що зникнуть, 2023 рік

    https://www.rbc.ua/rus/styler/tsi-profesiyi-mozhut-povnistyu-zniknuti-2030-1683628985.html?fbclid=IwAR2VQt3Mti2VtXNsztMiZXxY8yVADYGLC8CSNjGen6-ewZv3L2h5BN3owHc

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?