ГІС в екології: аналіз забруднення навколишнього середовища

 Фахівці знають, що ГІС – це неперевершений засіб для візуалізації даних і моделювання. А не фахівці уже знають, що життя і його якість залежать від навколишнього природного середовища та рівня некомпетентності фахівців. Якщо раніше фахівці і не фахівці жили на різних планетах, то ГІС зробили так, що тепер усі, фахівці і не фахівці, можуть однаково побачити результати своєї діяльності та ту шкоду довкіллю та людям, яку вони чинять своєю безвідповідальністю. І будь-який школяр чи вчитель без навичок програмування може дуже наочно продемонструвати фахівцям результати їхньої «фаховості». Міжнародна академія геоінформатики спільно зі Студією "ТБ-7" організовує Майстер-клас "ГІС в екології: аналіз забруднення навколишнього середовища" (https://youtu.be/vzrX5WQScsM), на якому учасники Глобального проекту модернізації освіти у світі завдяки Віктору Родіні та колегам з Інституту Географії НАН України зроблять наступний крок у вивченні можливостей ArcGIS OnLinе для проектування власного простору і майбутнього. Завдяки попереднім майстер-класам про Story Maps ArcGIS (https://kiberdjura.blogspot.com/2021/02/story-maps-arcgis.html) і ArcGIS Web AppBuilder (https://kiberdjura.blogspot.com/2021/03/arcgis-web-appbuilder.html ) уже сформовані команди «Кібер-джур», які мають сучасні технології щоб показати фахівцям хто такі насправді сучасні фахівці.

Майстер-клас відбудеться об 16:00 13 травня (четвер) 2021 року (https://youtu.be/vzrX5WQScsM). Зареєстровані учасники (https://forms.gle/o6M5tBQBG3JHFEmu8) зможуть взяти участь в обговоренні. 

Уже ні у кого нема сумнівів, що однією з найбільш гострих проблем сучасності є забруднення навколишнього середовища речовинами, які є продуктом господарчої діяльності людини. Нема необхідності перераховувати десятки і сотні інцидентів, які сталися лише за останні декілька десятиліть і, деякі з них, мають статус техногенних катастроф глобального масштабу.

В наші дні геоінформаційні технології — один з головних інструментів, який допомагає суспільству вирішувати проблеми, пов'язані з забрудненням навколишнього середовища. Відповідь на питання чому в Кіберджурі актуалізувалося проблематика екології тут https://youtu.be/KfHQkH0fdkg. За допомогою ГІС можна знайти відповідь на такі важливі запитання, як:

  •  Яка концентрація забруднення у тому чи іншому місті і у скільки разів вона перевищує гранично допустимі показники.
  •  Яка кількість забруднюючих речовин міститься в одиницю площі або об'єму.
  •  Яким чином речовини-забрудники будуть мігрувати в межах певної території і як і де можна обмежити їх пересування.
  •  Де знаходиться джерело забруднення.

Наш майстер-клас буде присвячений розгляду програмних засобів і ГІС-методик, які допомагають дати відповіді на ці запитання. Ви дізнаєтесь:

1.  Як переносити в ГІС дані польових пробовідборів.

2.  Як будувати методом інтерполяції карти забруднення.

3.  Як проводити просторові обчислення по растровим даним.

4. Як проводити зонування території за рівнем забруднення та визначати потенційно небезпечні райони.

Цільова аудиторія цього майстер-класу - вчителі та учні середньої школи, мережі районних, міських позашкільних закладів освіти еколого-натуралістичного та військово - патріотичного виховання і усі, хто має на меті зменшення техногенного навантаження на довкілля. Ключові слова: аналітика і моделювання. 

13 травня 1501 року Амеріго Веспуччі вирушив у подорож на Захід, у ході якої з'ясував, що Колумб відкрив новий континент. А якби у нього був доступ до хмарних технологій ArcGIS OnLine, то це було б йому відомо ще з шкільної парти. У цей же день 1918 року радянському Наркоматові продовольства комуністами надано надзвичайні повноваження для реквізиції продуктів у селян («продразвьорстка») і тим самим було започатковано нищення на 1/6 суші планети Земля чотирьох поколінь власників. Популізм убиває мільйонами. Обговорити ці та інші теми для створення Історичних мап чи Мап історії в Story Maps, обмінятися напрацюваннями, задати питання до і після майстер-класу  можна на Gisforum (https://gisforum.pp.ua). Ресурс Gisforum (https://gisforum.pp.ua) був створений як доступний майданчик для комунікацій широкого кола користувачів геоінформаційних систем, незалежно від їх рівня кваліфікації і спеціалізації. Основні задачі ресурсу:

  •  інформування користувачів про події у світі геоінформаційних систем і технологій;
  • надання можливості поставити запитання і отримати кваліфіковану відповідь від фахівців; 
  • надання можливості створити дискусію з певного питання або поділитись досвідом;
  • навчання, підвищення кваліфікації;
  • обмін своїми наробітками у сфері ГІС і програмування;
  • пошук фахівців і проектів;
  • популяризація ГІС. 
Список розділів не є сталим і кожен учасник ГІС-форуму може ініціювати обговорення нової теми.
Підписуйтеся на канал "Кіберджура" https://t.me/kiberdjura щоб дізнатися більше.
Умови для участі в КШГ "Кіберджура" https://kiberdjura.blogspot.com/2020/11/esri.html .
Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).

Коментарі

  1. Думаю, що слід цього року почати тему "Кіберджура: екологія військової діяльності": як зменшувати техногенне навантаження мсклв на довкілля, які правильно масово утилізовувати мсклв та тверді побутові відходи, що робити щоб мсклі і вата не плодилася і не порушувало гармонію природи... Будемо вважати цей пост стартом в Кіберджура екологічної проблематики, яка має бути розвитком теми "Економіка природокористування". Залишилося одне - знайти шкільні заклади, де серйозно переймаються екологією і національно-патріотичним вихованням. Головного схемотехніка з Центр національно-патріотичного виховання просимо нас не турбувати. https://kiberdjura.blogspot.com/2021/05/arcgis.html
    Будемо вдячні за допомогу у пошуку зацікавлених директорів закладів середньої освіти та позашкілля. https://www.facebook.com/ivan.galenko.908/posts/706697994067524

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?