Ігрові платформи "Кіберджури": "Дельта"

В публікації "Аеророзвідка - 2020: піке чи злет?згадувалася Інтеграційна платформа "Дельта", яка дозволяє значно вдосконалити процеси загальновійськового планування та управління. Перевагою нової платформи є застосування єдиного протоколу інформаційного обміну, який впроваджено в країнах-членах НАТО. За допомогою цієї системи військовослужбовці, які ведуть розвідку, наносять на електронну мапу об'єкти ворога – від вогневих засобів до пунктів управління. Враховується інформація не лише від наземних підрозділів, а й з безпілотних літальних апаратів, станцій радіоелектронної розвідки. Вся інформація замикається на єдину платформу, після чого є доступною командирам усіх ланок - від командиру взводу до Командувача об'єднаних сил.


Розроблена на основі отриманого бойового досвіду, система дозволяє приймати управлінські рішення з урахуванням актуальної обстановки в районі загострення, оперативно та адекватно реагувати на будь-яку активність ворога. На сьогодні Інтеграційна платформа «Дельта» взята на озброєння більшістю бойових підрозділів Об'єднаних сил. "Дельта " постійно тестується і вдосконалюється під час реальних бойових дій. 

21 червня 2019 року військові фахівці зі складу української делегації від Військ зв’язку Збройних Сил України (J6), на міжнародних навчаннях НАТО «CWIX», які проходили в Республіці Польща, підтвердили повну взаємосумісність «Інтеграційної платформи „Дельта“ Збройних Сил України» з аналогічними системами країн Альянсу.

Це дає змогу Збройним Силам України, в разі необхідності, вести спільні операції у складі Об’єднаних Сил разом з усіма союзниками, перебуваючи в єдиному інформаційному просторі. Це надзвичайно важливий крок нашої держави та зокрема Збройних Сил України на шляху до набуття країною членства в НАТО.

Учасники Глобального  проекту модернізації освіти від Esri матимуть змогу підключитися до тестової версії ІП "Дельта" і взяти участь в КШГ "Кіберджура" та в розробці ігрових сценаріїв на цій платформі з метою ознайомлення з сучасним інформаційно-комунікаційними технологіями, підвищення кваліфікації та профорієнтації. 
Ігрові сценарії при підготовці та проведенні літніх таборувань будуватимуться на основі такого функціоналу системи (Збірник наукових праць ВІТІ):  
- контроль та управління готовністю до проведення ігор і таборувань;
- забезпечення виконання розвідувальних дій;
- формування інформаційної моделі обстановки, що склалася в районі проведення ігор і літніх таборувань в реальному часі;  
- планування ігор і таборувань; 
- управління передислокацією в район проведення ігор чи таборувань; 
- управління в ході гри та організація всебічного забезпечення учасників.
 
Довідково: C4ISRЗС України будується у відповідності до прийнятої в країнах НАТО мережецентричної концепції управління військами в ході ведення бойових дій. Система C4ISR дозволяє: 
- автоматично визначити положення своїх підрозділів; 
- автоматизовано визначити положення противника і його переміщення, що відображається на електронних картах; 
- автоматизовано побудувати маршрут руху військ;здійснювати автоматизований ціле розподіл та цілевказівку по цілі для засобів вогневого ураження; 
- автоматизовано постійно інформувати свої підрозділи про дії і місце знаходження їх сусідів та противника;
- максимально автоматизувати збір інформації та її обробку;автоматизувати процес надання пропозицій командиру для прийняття рішень на підставі отриманих розвід-даних, а також інформації про сили і засоби, що є в розпорядженні;
- моделювати бій і його можливі результати. 
Платформою, що виступає в ролі шлюзу між підсистемами спеціального призначення та вирішує задачу інтеграції у автоматизовану систему C4ISR компонентів сил оборони НАТО, виступає система Дельта”"

Порядок підключення та допуск учасників до ІП "Дельта" визначає Командування військ зв'язку та кібербезпеки за поданням МГО "Міжнародна академія інформатики".  

Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).

Коментарі

  1. Збройні сили України в рамках навчань на «Широкому Лані» випробовували український некерований боєприпас для БПЛА, який розробило ДП Завод «Маяк». Про це йдеться у повідомленні пресслужби підприємства у Facebook.
    Імітаційний боєприпас було розроблено спільно із Центром впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління А2724 «Аеророзвідка». У ході навчань безпілотний літальний апарат квадракоптерного типу здійснював зкидування боєприпасів по цілях.
    «Слід зазначити, що вперше ударний БПЛА Аеророзвідки був включений в програму навчань загальновійськового бою. Як завжди, наш екіпаж був на висоті та вразив всі цілі», – прокоментували навчання в «Аеророзвідці».
    Випробування відбувались на базі військових частин ОК «Південь» під час підбиття підсумків діяльності ЗС України за 2020 навчальний рік.

    https://sprotyv.info/news/zsu-viprobuvali-novij-boiepripas-dlya-bpla-shho-vidomo

    ВідповістиВидалити
  2. До історії питання https://www.ukrmilitary.com/2021/03/dzvin.html?fbclid=IwAR0j6CkLiBqj9MZ1QBG2UDWBfDDBSCHKAXv885xG0kcBHVElIMbwbMyfSIg "на сьогодні ІП "Дельта" – це єдина можливість для ведення спільних операцій із союзниками. Цей проєкт інтегрував обладнання, яке нам передається в рамках допомоги від Сполучених Штатів Америки та від НАТО. Я кажу про Ірідіум-термінали супутникового зв’язку та радіостанції Harris. Це єдина можливість Збройних Сил України отримати Friendly force information (FFI) – інформацію про союзні сили. Чому це критично? Тому що, наприклад, минулого року наш 8-й полк спецназу пройшов сертифікацію в Сили швидкого реагування НАТО. Вони можуть працювати із союзниками тільки за допомогою системи "Дельта". На "Дельті" тримається ситуаційна обізнаність всього флоту. Цілезазначення для крилатої ракети "Нептун" тощо. Уявіть собі, що ми все це втрачаємо."

    ВідповістиВидалити
  3. Армія майбутнього, що лишилася в минулому. Спогади творця розформованої “Аеророзвідки”
    https://milnavigator.com.ua/v-oos-zahynuv-boiets-z-dnipropetrovshchyny/?fbclid=IwAR2-rdMni4zT34tOn6iC3fn5btCY8kPRBVrcvg3Vun1u0klxOmFNWa3w8iM

    ВідповістиВидалити
  4. Першоджерело https://novynarnia.com/2021/04/17/khazin/ про "Аеророзвідку" і політику навколо неї...

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?