Аеророзвідка - 2020: піке чи злет?

26 вересня 2020 року в Межигір'ї відбулися загальні збори Громадської організації "Аеророзвідка". На запрошення командування в/ч А2724 представники Міжнародної академії інформатики разом зі знімальною групою "ТБ-7 продакшн" взяли участь у форумі й мали змогу поінформувати його учасників про  Командно-штабну гру "Кіберджура". Забігаючи наперед, слід зазначити, що таких потужних самоорганізованих інституцій громадянського суспільства в Україні дійсно мало. Тому трохи упередженості не завадить.

ГО "Аеророзвідка" має стрижень і два крила. "Стрижень" - це бойові оператори Безпілотних літальних апаратів (БПЛА), які у 2015 році разом з ГІС-Артою та іншими високотехнологічними інноваційними волонтерськими проектами зупинили "Новоросію" на сході України. "Все почалось у 2014 році. Аеророзвідка — це відповідь громадянського суспільства на загрози, які постали перед нашою державою. Спільнота патріотів докладає зусиль у галузях, де вони є експертами, щоб надати дієву допомогу в розбудові спроможностей сил безпеки й оборони для відновлення територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визначених кордонах" - розповідав "Арміяінформ" Голова Наглядової ради Ярослав Гончар.

Межигір'я. Масовий апарат що потребує масової підготовки спеціалістів. Фото Вікторії Сороки.
 

Перше крило Аеророзвідки - айтішники. Без "мізків" бувають тільки політики. А навіть у сучасної праски є власні "мізки". Без програмного забезпечення БПЛА - це просто груда пластмаси і металу. Ядром програмного забезпечення БПЛА є географічна інформаційна система (ГІС). Саме для розвитку і цього напрямку Компанія Esri долучила Україну до Глобальногопроекту модернізації освіти у світі (про порядок підключення шкіл до проекту можна дізнатися на сторінці МАІ на платформі e-schools).  

Друге крило Аеророзвідки - робототехніки. Ясно, що робототехніки матеріалізують ідеї конструкторів і програми айтішників. Але робототехніки працюють не тільки з технічними рішеннями і новими матеріалами. Вони, в першу чергу, працюють з цінностями і смислами. Бо кожного разу їм треба відповідати на питання "ЧИМ?" (і яка ціна/цінність) втілити задумане та "В ЧОМУ?" смисл цієї кропіткої і складної роботи. Тому не дивно, що Ярослав Гончар свою доповідь завершив питанням СМИСЛІВ і ЦІННОСТЕЙ, які є наріжними у такій новітній сфері, як КІБЕРБЕЗПЕКА. 

Склалося враження, що Загальні збори ГО "Аеророзвідка" та їхній формат, - демонстрація досягнень і спроможностей, були обумовлені рішенням Міністерства оборони України розформувати "Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724)", який створили волонтери у 2015 році. І рефреном панельної дискусії більш за все було питання діалогу влади та інституцій громадянського суспільства: "ІДУ НА ВИ!".

Теми ключових фахових виступів будуть пізніше розкриті в лекціях фахівців аеророзвідки під час підготовчих етапів КШГ "Кіберджура". Тому зараз акцентуємо увагу на деяких смислах і цінностях надзвичайно важливої панельної дискусії "Роль і місце громадських об'єднань в секторі безпеки і оборони". 

У своєму виступі Заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, за освітою фахівець у "суспільствознавстві та праві", як досвідчений чиновник правдиво сказав "Громадські організації - партнери держави". Усе правильно. Прибиральниця - партнер президента країни, уряду, парламенту... Як тут не згадати щирі слова Віктора Ющенка у 2008 році в Українському домі - "Бізнес і влада домовилися!". Друзі, пишіть в коментарях, який смисл об'єднує ці дві фрази з уст високопосадовців, який спільний у них фундамент та інструментарій діалогу чиновників з громадськістю та бізнесом?

Якщо чиновник у вашому погляді бачить далекомір, значить ви правильний представник інституту громадянського суспільства. Тоді на полі боя будуть гинути БПА, а не громадяни.

Екс-міністр оборони України, керівник "Центру оборонних стратегій" Андрій Загороднюк (авт.- як можна "обороною" відновлювати територіальну цілісність?) розказував про "математичну гру в стратегії" та цінності і смисли як "опції" гри. В реальному житті за "опцію" на смерть міг піти лише корчмар з поеми "Гайдамаки" Тараса Шевченка... Тому без НАТО ніяк.

Беата Куркуль. СМИСЛ. З колекції ТСО України. 2020

Колишній депутат Ганна Гопко прив'язала приєднання України до НАТО до збіговиська монархів у Луцьку шістсот років тому, тобто, призначила на 2029 рік. Цим самим пані Ганна продемонструвала високу політичну зрілість і досвід - усю будь-яку відповідальність за будь-що відсилати подалі у майбутнє і щиро обіцяти, що воно настане. Усім треба запам'ятати і не забути до 2029 року, що НАТО і збіговисько монархів у Луцьку - то наше фсьо. Практична користь:  треба пошукати, де гранти почали видавати на десять років. Ще цікаво було дізнатися, що "громадський контроль" є "адвокацією". Наскільки відомо з відкритих джерел, в нормальних країнах громадськість формує запити державі й суспільству, актуалізує проблеми перед чиновниками. Слідчі вчиняють слідчі дії, а адвокати займаються "адвокацією" в суді. Якщо чиновник щось плутає, то громадськість застосовує різної форми протести. Такі протести інколи ПОЧУЄ КОЖЕН  Янукович навіть за семиметровими парканами  Межигір'я.  Можливо, Андрій Загороднюк правий, що політики смисли і цінності обирають опціонально під аудиторію.

Фахівець у галузі глобальної безпеки Міхаель Макарті (США) зробив ключову аналітичну доповідь про місце громадських організацій в обороні США. Армія США має експедиційну природу і зовсім інше фінансування логістики, чим кардинально відрізняються від оборонних спроможностей України. Проте, є багато корисного, що слід запозичити в США, так як у багатьох глобальних  інноваціях Північна Америка є світовим піонером і лідером. Наприклад, бізнес-інкубатори,  технологічні парки. Досвід таких системних інновацій пан Майкл вважає актуальним для ГО "Аеророзвідки" уже найближчим часом.

Начальник штабу Української добровольчої армії (УДА) Сергій Ільчишин в дискусії висловив скепсис щодо можливості приєднатися до НАТО через війну на Сході. Дивно було чути такі ворожі смисли з уст такої людини. НАТО - "військово-політична організація", де політичні рішення превалюють над військовими. Буде політичне рішення, і американські Б-52 будуть скидати з повітря вітальні листівки іхтамнєтам в Донецьку і Луганську. І роль української громадськості тут - дати чіткий сигнал країнам НАТО "що", "коли" і "як". 

 Якби в залі сидів герой славнозвісного серіалу Альф, то він на оцінки екс-заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки щодо діяльності Громадських рад при органах влади різного рівня вигукнув би: "Ви не любите котів? Так ви просто не вмієте їх готувати!". Так, штатні "громадські активісти" Максим Лациба з Ігорем Коліушком за гроші Дж. Сороса на прохання лідера Партії Регіонів В.Януковича там відверто намутили з нормативно-правовою основою щодо функціонування Громадських рад. Вони їх просто створили недієздатними. А потім, за ті самі гроші, але уже на прохання засновника Партії Регіонів П.Порошенка вони їх просто профанували. Усім це було і є зручно. 

На завершення представник "Укроборонпрому" Надія Васильєва у своїй палкій промові повторила слово в слово те, що говорили ще керівники давно ліквідованого Мінпромполітики: "згідного чинного законодавства вас тут не треба".

Попри різні нюанси в комунікаціях, у підсумку, ГО "Аеророзвідка" як інститут громадянського суспільства продемонструвала різноаспектні й різнопланові потужні спроможності для захисту України та її громадян як від зовнішнього ворога, так і від "каліфів на час". Водночас, в силу своєї природи і сфер діяльності, "Аеророзвідка" може бути інтеграційною платформою поєднання зусиль дуже різних суб'єктів суспільно-політичного життя, бо актив "Аеророзвідки" набув досвід комплексного і результативного підходу до різноаспектних проблем і різнопланових задач.
Межигір'я. Піке імітації: "наш" панцерник під чужим прапором. Автор інсталяції - Овоч.
Фото Вікторії Сороки.

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" тут >>>.

Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).

Коментарі

  1. Усі цінності і смисли на чомусь ґрунтуються. 20 жовтня 1672 року між Османською імперією та Річчю Посполитою у місті Бучач на Тернопільщині було укладено мирний договір, згідно з пунктом 4-м якого наша держава називалася “Українська держава” (Ukrainskie Panstwo).

    Джерело тут: http://lviv1256.com/history/vidnaydeno-dokumenty-iaki-pidtverdzhuiut-shcho-u-xvii-stolitti-v-nas-bula-suverenna-ukrains-ka-derzhava/?fbclid=IwAR2DtkMiqF0SMevWKGhQOwZe7QbMg62BSve2hIBZM4-CmcjtyK_mNULR3NI

    Першоджерело з цікавою дискусією тут: https://www.facebook.com/TChuhlib/posts/1197706470416429

    ВідповістиВидалити
  2. Технологічні орієнтири для спільноти Аеророзвідки.
    "Heart Aerospace, шведський стартап, який проектує і виготовляє повністю електричні літаки, вперше на заході в Гетеборзі представив свою провідну електричну трансмісію та акумуляторну технологію. Це остання віха в місії компанії по створенню 19-місцевого електричного регіонального авіалайнера, сертифікованого для комерційних польотів до 2025 року і повністю без викопного палива. Однією з цілей створення літака є скорочення викидів на коротких і середніх повітряних маршрутах. Для цього у нього є двигун, який був офіційно представлений 23 вересня, тож це повністю електричний літак.
    19-місцевий апарат (звідси і його назва ES-19) завдяки електричному приводу буде мати дальність польоту близько 400 км. Його максимальна швидкість становитиме 215 вузлів. Злітати він буде зі злітно-посадочних смуг довжиною всього 750 метрів.
    Крім впливу на навколишнє середовище, переваги включають зниження звукового забруднення, безпечніші операції та більш економічне обслуговування, оскільки електричні рухові установки набагато ефективніші і складаються з меншої кількості механічних частин.

    У міру підвищення ефективності використання акумуляторів Heart Aerospace націлена на електрифікацію всіх близькомагістральних авіаперельотів протяжністю менш як 2 000 км. Heart Aerospace має високий ринковий попит з боку восьми авіакомпаній в Європі, Північній Америці і Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, які висловлюють зацікавленість в покупці 147 літаків ES-19 на суму приблизно 1,1 мільярда євро".
    Джерело: https://root-nation.com/ua/news-ua/it-news-ua/ua-shvedi-gotuyut-heart-aerospace/

    ВідповістиВидалити
  3. Щодо "оборонних стратегій" і засланих козачків думка Петра Кралюка
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1616043528556355&id=100004521708946 28.9.20
    "Не збираюся писати про загострення конфлікту в Нагірному Карабасі. Ще з радянських часів доводилося бачити, які "добросусідські відносини" існують між вірменами й азербайджанцями. А вже в часи незалежності довелося побувати в Азербайджані. Для азербайджанців, звісно, Нагірний Карабах - це "рана, яка болить". Вони вважають, що це їхня історична земля. Наскільки це так - питання інше.
    Але я не про те. По-перше, в Азербайджані я не зустрічав якихось провірменських сил. Хоча в Азербайджані вірмен жило чимало. По-друге, азербайджанці вважали, що Нагірний Карабах вони зможуть повернути з допомогою зброї. А тепер порівняйте Україну, яка має окуповані росіянами Крим і Донбас. У нас діє купа проросійських партій, в яких переважно наші землячки. І нам розповідають, що повернути окуповані території можна мирним шляхом. А взагалі треба "прєкратіть стрєлять". І ще по-третє. У Азербайджані по радіо, на телебаченні, в публічних місцях я не чув російської попси. Не кажучи вже про вірменську. Звісно, Україна - не Азербайджан. Україна - це, радше, Молдова, яка має фактично окуповане росіянами Придністров'я, зате в ній зараз проросійське керівництво, домінує Московський патріархат, у мас-медіа часто звучить російська, а на сувенірних ринках торгують футболками з портретами Путіна. Словом, слава толерантній Україні! З азербайджанцями нам не по дорозі...

    ВідповістиВидалити
  4. https://youtu.be/ZXKdJcoGPdw
    Китай провів випробування рою бойових дронів-камікадзе.
    Китайська корпорація CETC, розробляє баражуючі боєприпаси, що рояться. Вона показала свої системи пуску "дронів-камікадзе", а також можливість об'єднання їх в рій.
    Відповідні кадри опубліковані в YouTube. На них відбражений пуск безпілотників зі спеціальної установки на базі бронемашини Dongfeng Warrior. Також показане скидання однотипного дрона з вертольота з подальшим об'єднанням безпілотників в рій.
    ідео закінчується демонстрацією системи автоматичного визначення цілей і процесу цілевказання оператором з подальшим ураженням мішені.

    Кк повідомляв "Апостроф", в США розробляють збільшену версію дрона-камікадзе Switchblade - баражуючий боєприпас Swthcblade 600. Боєприпас буде випускатися в двох версіях: портативної для перенесення одним бійцем і мобільної з пусковою установкою на шість Switchblade 600 для установки на бронемашини.

    ВідповістиВидалити
  5. Юрий Касьянов. Современный беспилотник, как законченное изделие, на 2/3 состоит из менеджмента, и на 3/4 - как "железо" - из электроники, оптики, двигателя, средств связи. Фактически, это летающий компьютер, летающий софт, а сам планер - всего лишь носитель, оболочка дрона.
    Армяне провели детальный анализ обломков сбитых в Нагорном Карабахе турецких "Байрактаров", и раскрыли секрет - беспилотник не столько турецкий, сколько американский, канадский, немецкий, британский...
    Bayraktar TB2 оснащается 100-сильным бензиновым двигателем Rotax 912, который турки закупали у австрийской компании Rotax - "дочки" канадской Bombardier. Теперь покупать уже не смогут - 23 октября Канада приостановила экспорт, потому что турки используют мотор в военных целях, а предназначен он для сугубо гражданских задач. Свой двигатель турки разработать до сих пор не смогли.
    Оптическая система обнаружения и подсветки целей на Bayraktar TB2 тоже канадская, L-3 WESCAM CMX-15D (S1,2 млн). В Украине Изюмский приборостроительный завод разработал и производит аналогичную отчественную оптико-прицельную станцию. Кстати, Канадское правительство приостановило экспорт L-3 WESCAM CMX-15D в Турцию. На Bayraktar TB2 установлена система спутниковой связи американской компании Viasat (приостанавливает поставки в Турцию в связи с использованием технологий в военных целях). Однако ASELSAN уже разработала аналогичную турецкую систему.
    Навигационный приёмник на Bayraktar TB2, - американский GARMIN GNC 255A. Топливный насос - британской компании Andair Precision Aircraft Components. Тормозной диск дисковой тормозной системы - британо-американской компании Beringer Aero. Гироскоп - американский Northrop Grumman, модель LN-200...
    Головки наведения на противотанковых ракетах класса "воздух-земля" MAM-C производятся турецкой компанией Roketsan по лицензии немецкой компании TDW.
    Из чисто турецкого на "Байрактаре" только планер, небольшая часть электроники, и, видимо, интегрирующий все компоненты в единую систему софт. А украинские ещё и вынуждены сами разрабатывать оптические головки, средства связи, системы управления, потому что многие страны-производители, та же Канада, давно наложили эмбарго на поставки продукции двойного назначения в Украину.
    Но есть и ещё одна причина, заставляющая наших производителей разрабатывать всё подряд для своих дронов. Наше Минобороны никогда не купит у отчественных конструкторов аппараты с хорошей импортной начинкой - потому что "дорого". А вот покупать "турецкие" беспилотники, а по факту канадские, британские, немецкие, американские - не дорого. Наши конструкторские бюро - и государственные и частные - сделают планер не хуже, чем у "Байрактара", и куда дешевле. Двигатели, кстати, можно делать в Запорожье..
    В общем и целом всё есть в стране. Не хватает только мозгов и политической воли. А ведь беспилотник - это на 2/3 хороший менеджмент. Который у нас заточен только на то, чтобы воровать.
    ...В 2007 году молодой талантливый инженер и предприниматель Сельчук Байрактар представил первый турецкий беспилотник. В 2016 он женился на дочери президента Турции, и дела его резко пошли в гору. Эрдоган сделал для компании Baykar Makina даже больше, чем наш Турчинов для КБ "Луч". А кто сделает хоть что-нибудь для нашей беспилотной отрасли?.. https://www.ermenihaber.am/am/news/2020/10/26/bayraktar/196678?fbclid=IwAR1fpQEr0s2Vcs6l4pE3kfJgNagbzUt-eMoovKATVkCTPVUFBeysvuUglLA

    ВідповістиВидалити
  6. Цікава платформа https://www.skypixel.com/

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?