Порівняльно-контрастне есе: відданість Батьківщині: хто справжній герой?

В межах проекту "Місяць кібербезпеки Кіберджури – 2023: Життєвий шлях історичних постатей в українському кіберпросторі. ГІС-проекти команд джур-кіборгів" учасникам Кіберджури пропонується цікавий експеримент.

Команда учнів 10 класу закладу загальної середньої освіти "Вишнівський ліцей "ВІВАТ" презентують дослідження у формі проєкту ArcGIS StoryMaps про Олександра Данилюка і Олександра Захарченка, які брали участь у подіях 2014 року. Обидва військові. Але один з них старанний учень, випускник медичного факультету Ужгородського національного університету. А інший не зміг закінчити університет. Перший був звичайним рядовим, а другий був ватажком зрадників Батьківщини. Їхнє життя починалося по-різному. Проте, згодом зустрілися на одному полі бою. Тільки один вже завершив свою земну історію з тавром зрадника, а інший боронить Україну як герой.

Для оформлення використано світлину зі сторінки воїна Михайла Макарука. 

Команда найкращих учнів ліцею Глушицька Маргарита, Чайківська Євгенія і Шарий Кирило зробили свій перший ГІС-проект під керівництвом вчителя географії ліцею "ВІВАТ", керівника секції ГІС та ДЗЗ Київської обласної Малої академії наук  Карпенко Олени Володимирівни та  заступника директора з навчально-виховної роботи ліцею "ВІВАТ" Ханчич Наталії Володимирівни.

Учасники Кіберджури і просто зацікавлені громадяни, які зареєструвалися тут https://forms.gle/xioEtnMzHww8Bmc87, зможуть ознайомитися з прикладами практичного виконання пункту 1 Статті 6 "Основи підготовки громадян України до національного спротиву" Закону України "Про основи національного спротиву". Основою підготовки громадян України до національного спротиву є їх загальновійськова підготовка, яка організовується відповідно до принципів та найкращих практик держав - членів НАТО. Загальновійськова підготовка громадян України полягає в опануванні базовими загальновійськовими знаннями, практичними вміннями і навичками та проводиться в закладах загальної середньої освіти. Мова йде про моделювання життєвих шляхів історичних постатей в системі управління … Під час моделювання школярі набувають навички інформаційної і аналітичної роботи, ознайомлюються з базовою платформою (інформаційним середовищем) сучасної системи управління …

У відповідності з п. 7) Статті 9 "Особливості національно-патріотичного виховання" Закону України "Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності" школярі наведуть приклад "формування навичок критичного мислення, медіаграмотності та запобігання поширенню недостовірної інформації" шляхом порівняння історій позитивної і негативної (контроверсійної) постатей.  Тим самим школярі і учні продемонструють, як у закладі загальної середньої освіти "Вишнівський ліцей "ВІВАТ" виконується вимоги закону згідно п. 4 "Громадянська освіта має ґрунтуватися на суспільно-державних (національних) цінностях, цінностях особистої ефективності, правдивості та критичного мислення, взаємоповаги, відкритого спілкування та ефективної співпраці, захисту прав людини і громадянина" Статті 11 "Особливості громадянської освіти". 

Проте, суть експерименту та інновація в КШГ "Кіберджура" полягає в тому, що після презентації відбудеться майстер-клас президента Міжнародної благодійної організації "Фонд сприяння розвитку здібної та обдарованої молоді", завідувача лабораторії Київського інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Миколи Миколайовича Дроботенка "Кіберджура: практикум підготовки написання есе про історичну постать":

Частина 1. Рекомендації з написання есе: практикум написання. 

Частина 2. Порівняльне есе.

Частина 3. Особливості написання степендіально-презентативного есе. Мотиваційний лист. 

Авторська програма з написання есе має на меті сприяння підготовці ГІС-проекту у відповідності з найкращими світовими практиками та вимогами до майбутніх абітурієнтів. Практичне значення - навчання написання мотиваційного листа для вступу до вищого навчального закладу європейського рівня.

Отже, згідно задуму суть експерименту полягає в тому, що з часом учасники КШГ "Кіберджура" зможуть порівняти результати ГІС-проектування, яке здійснюється на основі інтуїтивних знань та життєвого досвіду, з ГІС-проектами "#Кіберджура: Життєвий шлях видатних жінок України - старт "Року кібербезпеки - 2024".

Про дату і час заходу буде повідомлено на е-пошту в реєстраційній формі https://forms.gle/xioEtnMzHww8Bmc87 .

Цільова піонерська аудиторія: пілотна група закладів середньої освіти Донецької області України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?