#Кіберджура: урок української літератури і проектування майбутнього

Кіберджура – це школа взаємодії, поєднання зусиль структур і поколінь на базі сучасних інформаційно-комунікативних технології. Учні середньої школи разом з вчителями у хмарних технологіях разом створюють інформаційні об’єкти для шкільних інтегрованих уроків. І ці об’єкти після оприлюднення починають формувати інформаційний простір батьків, бізнесу, органів влади, держави і суспільства. В Кіберджурі є змагальність більш високого рівня, ніж у ВПГ "Сокіл" / "Джура" та інших багатьох національних проєктах. Прозорість процесів в Кіберджурі не обмежена в часі і просторі та розвиває творчість у візуалізації та аналізі даних. Один і той же об’єкт на мапі у його історичний час бачать тисячі пар очей у різних ракурсах що унеможливлює маніпуляцію. Це надважлива ознака гри.   

18 червня (п’ятниця) 2021 року о 15:00 годині Міжнародна академія геоінформатики організовує відкритий он-лайн урок з української літератури (фрагмент) для 11 класу Билбасівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів (Донецька область, Славянський район) на тему: "Тернистий шлях Василя Стуса - велета громадської думки".

На урок запрошені представники Директорату інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій та Департамент соціального і гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України, навчально-наукового центру стратегічних комунікацій у сфері забезпечення національної безпеки та оборони Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, експерти.
 
Коли зусилля різновекторні. В одному київському домі і в одному під’їзді жили дві радянські сім’ї. Сім’я Василя Стуса і сім’я Ростислава Якобюка.  Сім’я Стусів жила на тринадцятому поверсі, а Якобюків  - на п’ятому. Ліфт майже унеможливлював їхні зустрічі. І вони були випадковими, може в сумі хвилин десять за все життя. Але не тільки радянська дійсність і будинок їх пов’язує. Вони були «гвинтиками» однієї системи. Просто сім’я Стусів була «гвинтиками» на одному рівні, а Ростислав Володимирович Якобюк був партноменклатурою: інструктором райкому, а потім міському Компартії, - «направляючої та керуючої сили», та відповідав за промисловість і різні аспекти управління нею. І тут ми бачимо два полюса однієї системи, де одні уже не могли в ній жити, а інші, між іншим сусіди по бараку, щиро намагалися зробити цю систему більш ефективною.

Кожен подих Ростислава Якобюка був обтяжений державною таємницею і непублічністю. Але він був одним з перших, хто почав створювати Ситуаційну кімнату Президента України. Усе життя Ростислав Володимирович займався інформаційно-аналітичними системами та прогнозуванням.
 
Останні роки Ростислав Якобюк також займається системами комунікацій органів влади та громадян. На нашу думку, створені ним «електронні кіоски» можуть бути використані в музейній справі.
Коли нема ложки їдять руками. Що спільного між шкільним уроком літератури, центром державного управління чи "електронним кіоском" окрім мови інтерфейсу? У нашому випадку їх об’єднує сучасна технологія організації, візуалізації та аналізу різнопланових, різноформатних і різноаспектних даних. Технологія називається «ГІС».
А що таке ГІС - геоінформаційні системи? Це системи обробки і візуалізації великих даних, які  роблять невидиме видимим. А без такої властивості дуже важко побудувати ефективні системи підготовки і прийняття рішень для управління і  комунікацій. Отже, діти, які навчилися створювати інтегровані уроки в ГІС, дуже скоро будуть за допомогою цих технологій проектувати своє майбутнє та майбутнє країни. Головне, щоб ці діти залишилися нашими.  
 
Учасники Глобального проекту модернізації освіти у світі мають безкоштовний доступ до застосунку ArcGIS StoryMaps в хмарному сервісі ArcGIS OnLine. Усі середні школи України можуть отримати безоплатний доступ до сучасних хмарних сервісів ArcGIS OnLine. Зареєстровані учасники (реєструватися тут: https://forms.gle/o6M5tBQBG3JHFEmu8) отримають на поштові скриньки запрошення взяти участь в обговоренні, а новим учасникам слід зареєструватися чи скористатися трансляцією і чатом в Ютуб (https://www.youtube.com/watch?v=DWrd_ifZqfY).
 
Обмінятися напрацюваннями, задати питання до і після заходів можна на Gisforum (https://gisforum.pp.ua). Ресурс Gisforum (https://gisforum.pp.ua) був створений як доступний майданчик для комунікацій широкого кола користувачів геоінформаційних систем, незалежно від їх рівня кваліфікації і спеціалізації. 

Коментарі

  1. Колишній помічник президента Росії Владислав Сурков заявив, що Україну можна повернути тільки силою.

    При цьому він зазначив, що сила може бути не тільки військової.

    «Звичайно, силою. Силою!», — відповів Сурков на відповідне запитання проекту @wargonzo при записі подкасту «ПВК Пегов».

    Колишній кремлівський чиновник підкреслив, що сила може бути військова, може бути сила спецслужб, а може бути і так звана «м’яка сила». Крім цього він назвав і силу економічного впливу і силу політичного впливу.

    «І ми бачимо сьогодні, як ми це раніше і передбачали, що ми виграємо міжнародну ситуацію, що світ реально втомлюється від України», — зазначив Сурков.

    ВідповістиВидалити
  2. «Нам потрібні наші герої, не радянські»: пам'ятник Василеві Стусу відкрили у Краматорську (відео) https://www.radiosvoboda.org/a/pamyatnyk-vasylevi-stusu-vidkryly-u-kramatorsku/31358807.html

    ВідповістиВидалити
  3. Згадаємо свою школу і спробуємо збагнути чому ми так живемо https://texty.org.ua/articles/104115/who-is-on-duty-today-yak-moya-donka-pochala-vchytysya-u-londonskij-shkoli-a-ya-yij-zazdryty/?fbclid=IwAR3TfbpmkXVPPEXhM1RovwxOCloNrAyNqHvkPsGGSauHoK7X26XpfKBj0vE

    ВідповістиВидалити
  4. Щиро заздрю тим, хто з неабияким ентузіазмом бере участь у молитовному служінні в Церкві Василя Стуса. Я ж маю особисте "лихо з розуму", володію інформацією, замовчуваною апологетами ЦВС. Справжнє лихо! Доводити вірянам ЦВС, що недарма їхній ідол щиро зауважував "Я ненавиджу слово "поезія"... лише декілька моїх віршів путящі" Про численні (відомі три) покаянні листи з місць ув"язнення "прямопоставного" і "незламного" повідомляти вірянам, а комусь нагадувати - безперспективно, навіть небезпечно. Все одно, що доводити фанатичній юрбі фальшивість, вигаданість Ісусових чудес...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви дуже тонко пишете, наче стояли у вічка камери Стуса і безперервно стежили за ним... Є така метода - обнадіяти і змусити людину метатися і вихоплювати миті сумніву щоб показати іншим слабкість Людини.

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?