Сучасні засоби і методи дистанційного зондування: практика використання ArcGIS Drone2Map

Війна в Нагірному Карабасі. Ця війна показала, що технології змінили світ. Це очевидно. Ще очевидне те, що списки явних ворогів України поповнилися тими, хто саботує доступ українських школярів до сучасних технологій... Сучасний дрон без потужного програмного забезпечення – то є просто іграшка. Для того щоб показати як іграшку зробити інструментом,  20 травня (четвер) 2021 року о 16:00 у День вишиванки один з найкращих ГІС-фахівців України Віктор Родіна разом з колегами проведуть для #Кіберджура майстер-клас «Сучасні засоби і методи дистанційного зондування: практика використання ArcGIS Drone2Map».

Учасники Глобального проекту модернізації освіти у світі мають безкоштовний доступ до застосунку ArcGIS Drone2Map в хмарному сервісі ArcGIS OnLine. Усі середні школи України, де директори відповідальні та чесні перед майбутнім своїх учнів та не є ворогами прогресу і України, мають безоплатний доступ до сучасних хмарних сервісів ArcGIS OnLine... Зареєстровані учасники (https://forms.gle/o6M5tBQBG3JHFEmu8) можуть взяти участь в обговоренні, а новим учасникам слід зареєструватися чи скористатися трансляцією і чатом в Ютуб ( https://youtu.be/K5kHJ6BA5FY ).

ArcGIS Drone2Map – сучасний програмний інструмент, який надає можливість використовувати і ефективно опрацьовувати дані дистанційного зондування (ДДЗ), отримані з найбільш сучасних і динамічно прогресуючих технічних засобів — дистанційно керованих дронів.

Drone2Map здатний створювати ортофотоплан з сотень окремих знімків, формувати цифрові моделі і мультиспектральні гріди для подальшого їх аналізу за допомогою різних продуктів платформи ArcGIS. Наприклад, Drone2Map у поєднанні з ArcGIS Pro дозволяє аналізувати стан врожаю по ортофотопланам, які отримані з даних мультиспектральних і інфрачервоних сенсорів, або ж отримувати актуальну інформацію про оперативну обстановку з поля бою.

Drone2Map надає великі можливості для роботи з тривимірними картами. Використовуючи лише статичні зображення, Drone2Map генерує набори 3D даних, які можуть застосовуватися для візуалізації та аналізу тих особливостей ландшафту, які не можна побачити на 2D карті. Drone2Map також може генерувати хмари точок в різних форматах, одним з найбільш широко поширених серед яких є LAS з географічною прив'язкою. Для швидкого вилучення об'єктів із хмари точок і їх аналізу використовуються готові інструменти. Крім хмари точок, Drone2Map допомагає створювати фотореалістичні текстури, необхідні для геопланування, моделювання і вирішення багатьох інших прикладних задач. На нашому майстер-класі ви дізнаєтесь:

  •  Про сучасні технічні і програмні засоби дистанційного зондування землі та методики їх використання.
  • Як завантажити у ГІС програми знімки з дронів та створювати на їх основі ортофотоплани та 3D-сцени.
  •  Як опублікувати результати вашої роботи в мережі Internet.

Після закінчення заходу ви отримаєте посилання на безкоштовний урок по роботі з програмою ArcGIS Drone2Map.

Цільова аудиторія цього майстер-класу - вчителі та учні середньої школи, мережі районних, міських позашкільних закладів освіти еколого-натуралістичного та військово - патріотичного виховання і усі, хто має на меті щоб українські діти не шукали кращої долі на чужині. Ключові слова: розвідка, аналітика, 2D і  3D-моделювання, управління в реальному часі.

20 травня увесь світ відзначає Всесвітній день бджіл. Сучасні бджоли тепер не такі: https://youtu.be/9CO6M2HsoIA (2017). Дрони повсюдно увійшли в наше життя. І з дорогої іграшки вони вже перетворюються в широкодоступний, необхідний і універсальний предмет. Однак, першими їх можливості оцінили військові. Ударними і розвідувальними безпілотними літальними апаратами зараз володіє будь-яка країна, що поважає себе. Військове командування давно усвідомило -  перемога в майбутній війні за високоточною зброєю. А чим точніша і швидша зброя, тим менше в ній присутня людина. ГІС робить приховане явним: популізм політиків та безвідповідальність чиновників убиває мільйонами без зброї масового знищення (нас було більше 52 мільйонів).

Що будуть сіяти дрони, смерть чи життя? Обговорити ці та інші теми для створення Історичних мап чи Мап історії в Story Maps, 2D і  3D-моделей за допомогою ArcGIS Drone2Map, обмінятися напрацюваннями, задати питання до і після майстер-класу можна на Gisforum (https://gisforum.pp.ua). Ресурс Gisforum (https://gisforum.pp.ua) був створений як доступний майданчик для комунікацій широкого кола користувачів геоінформаційних систем, незалежно від їх рівня кваліфікації і спеціалізації. Основні задачі ресурсу:

  • інформування користувачів про події у світі геоінформаційних систем і технологій;
  • надання можливості поставити запитання і отримати кваліфіковану відповідь від фахівців; 
  • надання можливості створити дискусію з певного питання або поділитись досвідом;
  • навчання, підвищення кваліфікації;
  •  обмін своїми наробітками у сфері ГІС і програмування;
  • пошук фахівців і проектів;
  • популяризація ГІС. 

Список розділів не є сталим і кожен учасник ГІС-форуму може ініціювати обговорення нової теми. 

Підписуйтеся на канал "Кіберджура" https://t.me/kiberdjura щоб дізнатися більше.

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" https://kiberdjura.blogspot.com/2020/11/esri.html .
Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).

Коментарі

  1. Війна дронів!
    Денис Минин
    Так, світ змінився і точно вже не буде тим самим, як і ми з вами в ньому. Але важливо враховувати, що формат війни також змінився. Все! Як раніше не буде. Тактика, стратегія змінюються щодня з урахуванням практики «третьої світової». Так, я вважаю, що це третя світова, але про це пізніше. Епоха гарматного м'яса, з автоматом і гранатою егегей за сталіна, за пукіна та бла бла проходить, щоправда йде у світі, але не для рашистської федерації. Вони продовжують валити масою м'яса і броні, яка перевершує наші сили в 20 разів, особливо в вогневій потужності, цим створюючи нам певні труднощі! Але до них так і не дійшло, що важлива якість, а не кількість. Бої перетворилися на взаємне знищення артилерійськими ударами.
    По-перше, успішне відбиття такої кількості ворожої сили досягається високо вмотивованими воїнами, які на своїй землі, захищають свої міста, будинки та своїх дітей з матерями, а головне за свою свободу. Ми маємо за що! А вони воюють за бабло та «пральні машини».
    По-друге, за допомогою БПЛА ми завдаємо ТОЧНІ артилерійські удари по позиціях і наступаючих частинах противника, де величезну роль відіграють правильні ДРОНИ, а також свічблейди, лелеки, байрактари.
    Наша аеророзвідка протистоїть переважно рашистським БПЛА орланам і форпостам, яких у них літають сотнями, але ми й збиваємо їх сотнями.
    Дрони та їх різновиди – це лише залізяка. До неї ще йде доктрина застосування, навчений персонал, взаємосумісність, деяка основа технічної підтримки. Існує ціла методика використання цих пристроїв і головне тисяча нюансів у застосуванні, котрим потрібно навчатися. До речі, хто б міг подумати, що мої дві освіти з чотирьох, так стануть мені у нагоді в житті, де я закінчував радіо приладобудівний коледж і фізтех в Університеті за спеціальністю комп'ютерна інженерія.
    Нам дуже потрібні зміни доктрини ведення збройної боротьби, приведення її у відповідність до нормативних актів України, до стратегії воєнної безпеки, до стратегії національної безпеки.
    І так, нам вкрай потрібні багато дронів.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?