Щоб раб не вів дітей до школи

Так пороблено, що сучасна військово-патріотична гра "Сокіл"/"Джура" (далі – ВПГ "Джура"), положення якої затверджено постановою КМУ №845 від 17 жовтня 2018 року (зі змінами), має дуже короткий перелік ігрових сценаріїв. Самі "ігри", кількість яких і до десятка не дотягує, своїм корінням сягають у часи Троцького-Сталіна, лишень, що "пірамід" немає. Усі спроби добитися від МОН України почати впроваджувати інформаційно-комунікативні технології  (ІКТ) у ВПГ "Джура" впиралися в надумані бар’єри, за якими були конкретні корупційні схеми та інтереси "організаторів". Проте, завдяки прикордонникам, в Положенні закладено норму, що можна створювати окремі напрямки ВПГ "Джура", наприклад, "Джура-прикордонник", "Джура-кінолог" і т.п., без керівної і направляючої сили Й.В. Корупції в особі чиновників МОН України. Таким чином, після безуспішних з 2015 року спроб почати впровадження ІКТ у ВПГ "Джура" за сприяння МОН, виникла ідея окремого напрямку ВПГ – "Кіберджура".

"Кібреджура" для дорослих була колись такою.
 Розпочаті ще понад десять років тому перші кроки — ідеї, семінари, тренінги, прикладні ігри в закладах освіти, увага науковців у конференціях із серії "Інтелектуальна оборона: Січневі ГІСи", а також резолюції та звернення, почали втілюються в такому уже масштабному проєкті. Ідея ВПГ "Кіберджури" була апробована на під час низки семінарів і конференцій у т.ч. в приміщенні того ж МОН України, та під час пілотної командно-штабної гри в Європейському Університеті 29 травня 2019 року.  

"Джу­ра" по­ка­же при­клад втілен­ня інфор­маційних тех­но­логій.  

Організаційні питання ВПГ "Кіберджура" будуть вирішуватися у відповідності з Постановою КМУ № 845 шляхом створення роїв (гуртків) "Джура-Кіборг" на базі закладів середньої освіти. Вважається, що в кожній середній школі уже є комп’ютерний клас і має бути доступ до широкосмугового інтернету.  А програмне забезпечення безкоштовно надала Компанія Esri в рамках свого Всесвітнього проекту модернізації шкільної освіти у світі.

Організаційною формою "Кіберджури" є командно-штабна гра (КШГ). Проведення КШГ планується у три етапи: 
  • у 2020 р. (вересень-жовтень) – "Нульовий", у наступні роки – "Стартовий"; 
  • у листопаді-грудні  2020 р. - "Підготовчий"; 
  • а в травні 2021 року має початися "Заключний" етап. 
Влітку мають бути літні таборування у відповідності з планами МОН України та органів місцевого самоврядування,  під час яких повинні використовуватися  й ігрові сценарії із застосуванням сучасних ІКТ.
КШГ включає два окремих розділи: інструктивне-методичні заняття та ігрові сценарії. Зараз розробляються лекції для інструктивне-методичних занять. Окремий блок задач – підвищення рівня кваліфікації організаторів масовидних явищ із залученням молоді та організація взаємодії органів влади при їх проведенні.  Зокрема, для проведення одного літнього таборування дітей згідно Постанови КМУ 845 необхідна взаємодія близько 20 органів управління різного рівня і різних відомств.
Ігрові сценарії. Згідно задуму, користувачі хмарних сервісів ArcGIS OnLine зможуть засобами АСУВ "Славутич" та Інтеграційної платформи "Дельта" Збройних Сил України вирішувати низку прикладних задач згідно тематичних напрямів. Ключовими пріоритетами КШГ "Кіберджура" є створення шкільних інтегрованих уроків "інформатика – географія – предметна область (наприклад, історія, біологія чи "Захист України" та ін.)" засобами Esri Story Maps та за допомогою "карт історії" захистити освітній простір і громадянське суспільство від постправди. Окремий блок пріоритетів планується реалізовувати за допомогою Системи імітаційного моделювання JCATS. На даному етапі визначені і задекларовані такі пріоритети: 
  • впровадження сучасних інформаційних технологій в шкільній освіті в рамках Глобального проекту модернізації освіти у світі від Esri (https://mai.e-schools.info/); 
  • створення шкільних інтегрованих уроків "інформатика – географія – предметна область" засобами Esri Story Maps;
  • спростування і дезавуювання імперських міфів за допомогою "карт історії" та захист громадянського суспільство від постправди;
  • залучення молоді до моніторингу і охорони довкілля; просування і ствердження сучасних смислів і цінностей демократичного громадянського суспільства.

    По мірі розвитку проекту, пріоритети уточняються і адаптуються під  ресурси. 
     Щоб раб не вів дітей до школи. У Стародавній Греції виник термін “педагог”, але він тоді мав інше значення, ніж тепер. Педагогами називали рабів, що водили дітей рабовласників у школу. Буквальний переклад цього слова з грецької – “дітоводій”). У Стародавньому Римі вчитель вперше стає державним службовцем, який призначається самим імператором. Імператор також визначав особливий склад учителів для кожного типу шкіл, визначав коло їх обов’язків і суми гонорару. Учителями призначалися державні чиновники, які добре знали науки, а головне – багато подорожували, а тому і багато бачили, знали кілька мов, культуру, звичаї інших народів.
 Сучасні вимоги до педагога. Мета сучасної освіти - конкурентоспроможність на глобальних і регіональних ринках. Конкурентоспроможність - це уміння бачити і застосовувати нове. Інформація. Аналіз. Безпека. Бізнес. Якість життя. Нові технології змінюють все. Україна - країна у стані війни. Професор Г.Г. Почепцов пише: "Сьогодні американські військові розвивають сфери, які термінологічно називають "випереджаюча розвідка", яка повинна працювати з майбутніми загрозами або "випереджаюче управління", яке готове зустріти у всеозброєнні проблеми, які лише наближаються. Але швидкість наближення цих проблем така велика, як і їхня глибина, що без попередньої підготовки їх не можливо зняти. Американські військові намагаються скористатися навіть досвідом фантастики, щоб краще дослідити майбутнє що насувається і майбутні війни 21 століття. Паралельно армія створила у 2018 році Командування майбутнього, яке займається розробкою майбутньої техніки і технологій. Командувач цим підрозділом вважає, що до 2030 року зміниться тип війни через розробки у сфері квантових компютерів, розвитку роботів, штучного інтелекту і т.п. Геостратегічні зміни у вигляді урбанізації і зміни демографії змінять і те, де і чому ведуться війни"...

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" тут >>>.

Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).

Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?