Про Міжнародну академію геоінформатики

Мережева громадська організація «Міжнародна академія геоінформатики» (надалі - Академія, або МАІ) є неприбутковою міжнародною громадською організацією, створеною відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України та Закону України «Про громадські об'єднання», яка об'єднує своїх членів на засадах добровільності, єдності інтересів членів Академії для задоволення своїх законних прав і свобод та реалізації статутної мети (Вікіпедія).

Основною метою діяльності Академії є захист законних соціальних, вікових, культурних, творчих та інших спільних інтересів своїх членів, а також сприяння розвитку фундаментальних теоретичних і прикладних досліджень, їх впровадженню в практику, формуванню наукової бази інформатизації суспільства, що забезпечує головний напрямок науково-технічного та соціально-економічного прогресу людства.

Президент Міжнародної академії інформатики - к.е.н., професор Харченко Леонід Сергійович.

23 жовтня 2018 року під час XXI Міжнародної Конференції користувачів Esri в Україні "ГІС в управлінні територіальним розвитком" активом Академії  за сприяння і підтримки компаній Esri-Ukraine та "ЕСОММ і Со" відбулося засідання Секції "ГІС: інтелектуальна оборона територій" [3]. Секція продовжила дискусії, започатковані в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (2013) та Національному університеті оборони ім. І.Черняховського (2016, 2018). Засоби масової інформації були представлені Продакш-студією Інтернет-телеканалу "ТБ-7, журналами "Інформація та безпека" і "Інформаційні технології та спеціальна безпека".

Із запланованого порядку денного розглянуті питання впровадження сучасних інноваційних технологій від Esri в територіальній обороні України й військово-патріотичних іграх для української молоді та деякі аспекти щодо сприяння активізації участі України  в проектах Ініціативи НАТО Smart Defenсe.

Проводили засідання секції Радник Заступника Глави Адміністрації Президента України Альона Вербицька та Віце-президент Міжнародної академії інформатики к.т.н. Іван Галенко [4]. З презентаціями та доповідями виступили: заступник генерального директора з геодезії та картографії ТОВ "ЕСОММ і Со" к.т.н., доцент В.Т.Липський – про створені геопортали органів державного управління і місцевого самоврядування та мобільні комплекси спеціального призначення; Радник заступника Глави Адміністрації Президента України А.М.Вербицька – про запит на новітні інформаційні технології для управління в системі територіальної оборони; віце-президент МАІ, к.т.н. І.В.Галенко – з презентацією доповіді "Джура:Змієві вали"; головний науковий співробітник, начальник групи головних наукових співробітників–керівників наукових програм ЦНДІ ОВТ ЗСУ, д.т.н., професор, полковник В.І. Слюсар – про шляхи активізації участі в проектах Ініціативи НАТО Smart Defenсe.

Виступ в МОН під час стратегічної комунікації з науковцями і громадськими активістами
Віце-президент Академії Іван Галенко

В обговоренні взяли участь науковці, представники громадських організацій, Міноборони України, командування Сухопутних військ та ГУР ЗСУ України, Укроборонпрому, а також аташе з питань оборони Посольства Грузії в Україні.

З боку учасників заходу пролунала низка пропозицій і зауважень, спрямованих на підвищення ступеня системності використання досягнень в інформаційно-технічній сфері забезпечення національної безпеки України. Зокрема, з метою запобігання можливому впливу негативних чинників, шеф-редактор журналу "Інформація та безпека" В.С.Андрейчук наголосив на необхідності детальної розробки концептуальних засад ГІС-технологій тероборони, зокрема в умовах реалізації державного курсу на подальшу реформу децентралізації в Україні. Завідувач кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління національною безпекою Національної академії державного управління при Президентові України Ю.В.Мельник підняв питання щодо безпеки програмного забезпечення та інформації в системах, створених на базі продуктів Esri та запропонував реалізувати пілотний підхід до впровадження новітніх технологій. Фронт-менеджер Проекту "ГІС-Арта" Б.О.Костенко торкнувся питань безпечного застосування мережевої ГІС-системи в зоні АТО та актуальності використання ArcGIS в польових штабах різного рівня. Представник НАСВ ім. гетьмана П.Сагайдачного к.т.н., с.н.с. В.Ю.Тимчук охарактеризував проблеми в організації та проведенні Військово-патріотичної гри (ВПГ) "Джура" і висловив думку, що приведення змісту гри до сучасних технологій дозволить досягнути значно ширшого охоплення дітей та покращити їхню профорієнтацію.

Голова Ради Всеукраїнської спілки ветеранів війни генерал-майор запасу В.В.Попович запропонував пілотний проект втілювати на базі мережі підліткових клубів їхньої організації та для занять зі школярами у 169-му навчальному центрі "Десна". Керівник Проекту "Мистецький спецназ" заслужений діяч культури України З.В.Ружин наголосила на необхідності залучити до співпраці громадські організації козаків.

Підсумовуючи, Радник заступника міністра науки та освіти В.С.Шовкалюк звернув увагу присутніх, що найближчим часом розпочнеться робота і учасникам слід долучитися до процесу формування плану заходів щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 р. №845 "Деякі питання дитячо-юнацького військово-патріотичного виховання".

Учасники Секції вирішили:

1. Створити робочу групи для розробки концепції та підходів трансферу ГІС-технологій від Esri  для застосування геопорталів органів державного управління  та мобільних комплексів і мереж:

  • в розбудові територіальної оборони України (А.М.Вербицька - керівник групи; В.С.Андрейчук; В.Ю.Тимчук; п-к Т.М.Дзюба; п-к В.П.Арцимович; В.М.Шовейко);
  • у військово-патріотичному вихованні молоді (І.В.Галенко – керівник групи, В.Т.Липський; В.Ю.Тимчук; Б.О.Костенко; В.В.Попович; Ю.І.Жерліцький, ГО «Розумне місто та екосистема»; З.В.Ружин; бригадний генерал Л.Гамкрелідзе (Грузія))

та доручити Робочим групам узагальнити пропозиції учасників Секції та експертів щодо трансферу сучасних ГІС-технологій у військово-патріотичне виховання молоді та  територіальну оборону України з метою проведення комунікативних заходів та участі в проектах Ініціативи НАТО Smart Defenсe.

2. Рекомендувати Академії делегувати керівників робочих груп до органів влади, які відповідальні за реалізацію державної політики в розбудові територіальної оборони України та в проведенні військово-патріотичного виховання молоді.

3. Доручити Віце-президенту МАІ І.В.Галенку поінформувати МОН України і Український Державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді про результати роботи Секції "ГІС: інтелектуальна оборона" та про пропозиції щодо співпраці.

4. Запропонувати МОН України провести семінар-нараду з питання трансферу технологій в сфері інтелектуальної оборони України на прикладах тероборони та ВПГ «Джура» з метою сприяння виконанню Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 р. №845 «Деякі питання дитячо-юнацького військово-патріотичного виховання».

5. Підтримати пропозицію видавців фахових аналітичних журналів опубліковувати матеріали засідань та подальших комунікативних заходів на сторінках видань «Інформація та Безпека» та «Інформаційні технології та спеціальна безпека».

Розвиток ініціативи виріс у проект Командно-штабної гри "Кіберджура" [5].

Посилання: 

  1. МІЖНАРОДНА ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНА АКАДЕМІЯ ІНФОРМАТИКИ. opendatabot.ua (uk). Процитовано 2020-11-17. 
  2. Iais7. iais7.webnode.com.ua (uk). Процитовано 2020-11-17. 
  3. XXI Міжнародна Конференція користувачів Esri в Україні || Esri Ukraine. www.esri.ua. Процитовано 2020-11-17. 
  4. Галенко, Іван (23 жовтня 2018 р.). ПОСТ-РЕЛІЗ. http://www.esri.ua (українською). Міжнародна академія інформатики. Процитовано 24 жовтня 2018 р.. 
  5. Кіберджура. kiberdjura.blogspot.com. Процитовано 2020-11-17.
 

Коментарі

  1. Стаття в вікіпедії https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%96%D1%8F_%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

#Андрофаги

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?