Забуте ноу-хау: Вечірній Кібер

Ihor Lutsenko 2 год 

В 60-ті роки саме Київ був на вістрі комп’ютерного прогресу в СРСР. Більше того, тоді субкультура айтішників була навіть сильніше, ніж зараз. Молоді вчені з Інституту кібернетики АН УРСР навіть створили свою віртуальну країну - Кібертонію.

Це було щось близьке по духу до КВК. У той час середній вік співробітників Інституту кібернетики становив приблизно 25 років.
Перше засідання-презентація країни Кібертонії відбулося в приміщенні київського Театру юного глядача в грудні 1962 року. Веселощі починалося вже перед порогом: щоб потрапити в Кібертонію, потрібно пройти через лаз в дерев'яному паркані.
Людина потрапляла в унікальний світ, де була навіть своя валюта «кібертіна» з «Кібербанка». Кібертінамі гості оплачували різноманітні атракціони: «Кіберзагс», «Кібермаг», «Кібермахерская», «Кіберробот», «Бар Ріо», «Провісник долі - Зодіак-13».
Слава про Кібертонії поширилася по всьому Києву, молодь якого грала в КВК. Тусовка кібертонців приваблювала елітарністю і близькістю до технологій майбутнього - роботів, штучного інтелекту. 
Новорічні вечори та інші свята проводилися на високому рівні. У грудні 1963 року кібертонці вже виступали в Жовтневому палаці.
Віртуальна країна мала вільну атмосферу спілкування, і в неї потрапляли свіжі результати розробок. Проводилися серйозні молодіжні конференції та семінари про ІТ.
Так культурний вечір одного наукового інституту, де працював Глушков (тоді йому було в районі 40 років) став найвідомішою подією мільйонного міста.
Глушков, до речі, розробив принципи роботи Інтернету задовго до США, передбачив появу смартфонів, програмованої побутової техніки, електронного документообігу, комп'ютерних ігр, і електронних грошей, проект котрих він запропонував радянському уряду.
Бюрократам КПРС, звісно, ця субкультура не подобалася. Прожила вона 10 років, і потім лавочку Глушкова прикрили. 
Порахували, що нібито вигідніше красти і копіювати західні зразки, аніж розвивати свої доробки. СРСР отримав легкі нафтові гроші, вступив в епоху застою і через 15 років сконав.
Підписуйтеся на канал "Кіберджура" https://t.me/kiberdjura щоб дізнатися більше.

Умови для участі в КШГ "Кіберджура" тут >>>.

Головний інформаційний партнер КШГ «Кіберджура» - Студія «TV-7 production» (https://tv7.studio).
 

Коментарі

  1. 🇺🇦 Україна 🇺🇦 на десяток років випереджала світові досягнення в галузі інформаційних технологій.
    Проте, це мало відомо світовій спільноті.
    Для зростання авторитету України 🇺🇦 на міжнародній арені надзвичайно важливо поширити інформацію про вагомий та невідомий внесок українців 🇺🇦 у інформаційні технології.
    Для сприяння поширенню Ютубом цікавої та важливої для всього людства інформації:
    підпишіться на канал, поставте вподобайки, пишіть коментарі та максимально поширюйте відео з англійськими субтитрами у групах та каналах соцмереж.
    https://youtu.be/9HYR0walb8U

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

ШЕВРОНИ, ЯКІ ВЕДУТЬ ДО ПЕРЕМОГИ!

Ідіотократія: скільки років залишилося до перемоги дурості?

#Андрофаги